Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene goriva
  • 15.03.2022. 12:20
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ćorić: Vlada će porastu cijena goriva doskočiti ukidanjem obveze umješavanja biogoriva

Formula za izračun donijet će niže cijene goriva u narednim tjednima i mjesecima, rekao je ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
  • 1.310
  • 67
  • 0

Vlada će u četvrtak donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin, najavio je u utorak ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

To će, prema njegovim riječima omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune.

Dodao je kako učinke tog poteza očekuje u narednim tjednima te da će nova pravila vrijediti do kraja ove godine.

Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan.

Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

"S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru", rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva "donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima".

Napomenuo je da je jučerašnji dan i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti "značajno smanjenje cijena" naftnih derivata u Hrvatskoj. Posjetio je da se cijene od utorka ujutro određuju kao prosjek cijena od ponedjeljka do petka prošlog tjedna, a u tom razdoblju prošli tjedan su rasle, pa ne stoje prigovori da su cijene jutros porasle neopravdano s obzirom da na referntnim tržištima zadnjih dana padaju.

Trenutno se, kako je dodao, ne razmišlja o snižavanju PDV-a na gorivo. 

Novi cjenovni šok: Litra plavog dizela sve bliža 10 kuna

Upitan kako će Vlada pomoći cestovnim prijevoznicima, odgovorio je da je najavljena izmjena uredbi korak u tom smjeru. 

"Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere, s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana", rekao je ministar odgovajući na pitanje znače li Vladini i širi europski potezi u energetici ovih dana napuštanje zelenih planova i politika.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijene goriva Benzin Dizel Plavi dizel Poskupljenja Tomislav Ćorić Ministar gospodarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]