Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 18.09.2020. 16:30

Copa-Cogeca: Prvi put na čelo udruge izabrana žena, vodit će ju Christiane Lambert

Christiane Lambert, predsjednica francuskog udruženja poljoprivrednika FNSEA, izabrana je na čelo Europskog udruženja poljoprivrednika za sljedeće dvije godine.

Foto: Twitter/La FNSEA
  • 112
  • 8
  • 0

Najveća poljoprivredna zagovaračka skupina u Bruxellesu, Copa-Cogeca prvi je put u svojih 61 godinu postojanja na čelo udruge izabrala ženu. Tako će dosadašnjeg predsjednika Joachima Rukwieda zamijeniti Christiane Lambert koja će organizaciju voditi sljedeće dvije godine, u ključnom trenutku za taj sektor.

Na mjesto predsjednice izabrana je nakon elektroničkog glasanja koje je održano danas. No, prvi put predstavnika ima i Hrvatska. Prvi čovjek Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović, imenovan je potpredsjednikom. 

Tko je nova predsjednica?

Christiane Lambert ima 59 godina, vodi francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA od 2017. godine gdje je također bila prva žena na čelu. Zajedno sa suprugom i troje djece vodi svinjogojsku farmu, a obrađuju i oko 100 hektara zemlje u regiji Maine-et-Loire u zapadnoj Francuskoj.

"Počašćena sam povjerenjem svojih europskih kolega, ali svjesna sam i odgovornosti ovog predsjedništva", izjavila je neposredno nakon izbora.

Foto: Twitter/La FNSEA

Na čelu Cope morat će braniti mnoga pitanja: reformu ZPP-a, Zeleni dogovor o biološkoj raznolikosti do 2030. godine i strategiju Od farme do vilice, ali i Brexit te francuske i europske planove oporavka.

"Europa mora suverenitet hrane ponovno učiniti strateškim ciljem”, dodala je u priopćenju za medije. 

Naime, Copa-Cogeca zastupa 60 udruga poljoprivrednika iz zemalja Europske unije i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. Ova se organizacija smatra najvećim i najistaknutijim zastupnikom poljoprivrednih interesa jer se redovno sastaje s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja.


Tagovi

Copa Nova predsjednica Copa-Cogeca Christiane Lambert


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer