Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničenje transporta
  • 19.03.2020. 15:00

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcioniranje poljoprivredne proizvodnje

Koronavirus ima dramatične posljedice u najugroženijim ruralnim područjima EU, naglašavaju i upozoravaju na sve veće rizike za svakodnevnu opskrbu hranom jer su i europsko i međunarodno tržište ugroženi zbog ograničenja transporta.

Foto: Depositphotos/Thamkc
  • 277
  • 22
  • 0

Unatoč teškim uvjetima koji proizlaze iz širenja COVID-19, poljoprivrednici su do sada uspjeli održati opskrbu hrane građanima diljem EU-a, navodi Copa-Cogeca, europsko udruženje poljoprivrednika, u pismu upućenom predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen.

Međutim, rezultati izvandrednog stanja koji su posljedica širenja virusa imaju brz i negativan utjecaj na poljoprivredne i šumarske sektore, prenosi euractiv.

Ugroženo europsko i međunarodno tržište

"Koronavirus ima dramatične posljedice u najugroženijim ruralnim područjima EU", naglašavaju i upozoravaju na sve veće rizike za svakodnevnu opskrbu hranom jer su i europsko i međunarodno tržište ugroženi zbog ograničenja transporta.

Utjecaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Pozvali su Komisiju da osigura poljoprivredno i prehrambeno tržište kako bi nastavilo nesmetano funkcionirati usprkos daljnjim ograničenjima koja će nacionalne vlade vjerojatno usvojiti u narednim tjednima.

"Sve mjere koje mogu zaštititi i jamčiti funkcioniranje poljoprivredne djelatnosti i njen novčani tok moraju biti uvedene", stoji u pismu.

Osiguranje stabilnih zaliha hrane

Copa-Cogeca također je pozvala na zajedničke akcije u cijelom lancu opskrbe EU-a kako bi se osigurale stabilne zalihe hrane, posebno kada je riječ o nadolazećim maloprodajnim ponudama. Uzimajući u obzir iznimne okolnosti, ova je organizacija predložila Komisiji da podrži poljoprivredni sektor i ruralni turizam koristeći resurse izvan uobičajenog proračuna.

U Copa-Cogeca su pozdravili i procjenu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja nije pronašla dokaze da je hrana izvor ili prijenos virusa.

Produžen rok za isplatu ZPP-a

Glavna znanstvenica EFSA-e, Marta Hugas, rekla je: "Prethodni slučajevi povezani s koronavirusom, poput akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS-CoV), pokazuju da se prijenos putem hrane nije dogodio".

Kako bi dobili više vremena u izvanrednim okolnostima, Komisija je ponudila državama članicama mogućnost za produženje zahtjeva za isplatu potpora Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a) do 15. lipnja ove godine, umjesto do 15. svibnja.

Produljen je rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere!

Taj potez uslijedio je nakon što je talijanska ministrica poljoprivrede Tereza Bellanova zatražila od izvršne komisije EU za odgodu nekih administrativnih postupaka povezanih sa ZPP-om kako bi se rasteretili talijanski farmeri koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

U pismu upućenom Komisiji 2. ožujka, Bellanova je napisala: "Poteškoće kroz koje prolazi poljoprivredni sektor su jasne i moramo učiniti sve da ublažimo posljedice koje su zadesile poduzeća i radnike".


Tagovi

COVID-19 Copa-Cogeca Koronavirus ZPP Ograničenje transporta Poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]