Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gusjeničari
  • 30.05.2022. 12:00

Claas obilježava 35 godina rada s gusjenicama - danas su standard u industriji

Prekretnica u tehnologiji i prihvaćanje gusjenica za zaštitu zemljišta na samohodnim kombajnima na širokom tržištu bila je 1997. godina kada ih je Claas Industrietechnik razvio i opsežno testirao

Foto: Claas
  • 435
  • 79
  • 0

U ovoj godini Claas Industrietechnik u njemačkom Paderbornu obilježava 35 godina iskustva, ali i 25 godina razvoja i proizvodnje vlastitih Terra Trac pogona. Na tržište je do sada plasirano 35.000 pogonskih zupčanika ove serije što govori o povjerenju poljoprivrednika i drugih proizvođača mehanizacije.

Noviteti i poboljšanja

Rad s gusjenicama za zaštitu zemljišta potječe iz 1987. kada je na sajmu Farm Progress Show prikazan Dominator CS s dvije gusjenice. Prekretnica u tehnologiji kombajna i prihvaćanje gusjenica za zaštitu zemljišta na samohodnim kombajnima na širokom tržištu bila je 1997. godina kada ih je Claas Industrietechnik razvio i opsežno testirao te su postale standard u industriji.

Poboljšanja i inovacije su nastavljane. Tako su 2004. uvedeni gumeni amortizeri na osovine hodnog mehanizma koji je do tada bio čvrsto fiksiran.

Pravi kvantni skok je napravljen novom Terra Trac generacijom 2011. razvojem hidropneumatskog ovjesa koji je omogućio poboljšano praćenje terena i prvi put je postignuto 40 km/h kod vožnje na cesti.

Pouzdane i sigurne gusjenice

"Nakon početnog skepticizma, uspjeli smo brzo uvjeriti veliki broj poljoprivrednih proizvođača u prednosti ove tehnologije", izjavio je dr. Ulf Leinhäuser, izvršni direktor. Navodi da je broj strojeva opremljenih ovim pogonima u početku bio nešto više od 10 posto, a danas je samo za Lexion više od 50 posto. U Velikoj Britaniji više od 90 posto Lexion-a je s gusjenicama.

Poboljšanja su se nastavila, a na Agritechnici 2017. prikazan je koncept Axion Terra Trac s dva modela. U 2019. započela je serijska proizvodnja. Iste godine CLAAS je proširio asortiman kombajna visokih performansi dostupnih s ovom tehnologijom uvođenjem Lexion 5000/6000/7000/8000.

Krajem 2018. svom portfelju proizvoda kompanija je dodala dva Jaguar krmna kombajna s integriranim pogonom na gusjenice. Oni uključuju patentirani sustav zaštite koji omogućava smanjenje kontaktne površine pogona pri skretanju na uvratini. U 2021. lansiran je novitet Trion koji po prvi put uključuje opciju srednjeg modela s pet hodalica.

Jaguar krmni kombajn

Povjerenje kupaca

"S našim trenutnim Terra Trac pogonima, prelazimo na potpuno drugačiju razinu. U vožnji na terenu i cesti naša postolja su superiornija od klasičnih okretnih kada je u pitanju udobnost vožnje i mnogi drugi aspekti", objasnio je Robert Obermeier-Hartmann, viši menadžer za strategiju i razvoj.

Gusjenice Terra Trac Claas Industrietechnik su cijenjene kod poljoprivrednika i drugih proizvođača poljoprivredne mehanizacije. Mogu se naći na samohodnim kombajnima za repu i povrće, na samohodnim i vučenim kombajnima za krumpir. Rezervoari za rasipanje tekućeg gnojiva s Terra Trac pogonima i pogonskom osovinom Active Drive mogu biti priključeni za lakši traktor s manje vučne sile, a proklizavanje kotača se može značajno smanjiti.


Tagovi

Kombajn Gusjenice Terra Trac Claas Claas Industrietechnik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer