Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 26.09.2022. 18:00

Cijene žitarica: Što je donio novi tjedan?

Nastavljen je pad cijena žitarica. Visoki prinosi u Rusiji i očekivani problemi oko izvoza povećavaju unutrašnje zalihe. Manji izvoz bilježi se i iz Ukrajine

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.rutrend
  • 4.232
  • 293
  • 0

Pad globalnih cijena žitarica koji je zabilježen u petak, nastavio se i na početku ovoga tjedna. Pšenica je na terminskom tržištu u Čikagu tako pala za više od 3 posto, kukuruz 2,6, a soja 2,1 posto, piše Agrarheute. Rezultat je ovo zabrinutosti koja raste zbog posljedica teške ekonomske krize. S druge strane, nastavljen je pad cijena sirove nafte od skoro 6 posto, a euro je pao na najnižu razinu u 22 godine, što europske žitarice čini malo konkurentnijim, odnosno jeftinijim na svjetskom tržištu.

Sredinom tjedna, zbog zabrinutosti oko rata Ukrajine i Rusije, cijene su porasle na najviši nivo od srpnja. Bilo je i drugih razloga, ali se taj rast već u petak pretvorio u pad.

Visoki ruski prinosi i problem izvoza

Međunarodni savjet za žitarice IGC je povisio svoju prognozu globalne proizvodnje pšenice u 2022/23. Žetvu ruske procijenio je na 93,4 milijuna tona, u usporedbi s 87,6 mil. t u prethodnoj prognozi. Izvoz pšenice i dalje predviđa na 36,5 milijuna tona usprkos većoj prognozi proizvodnje, što je dovelo do očekivanog povećanja zaliha u zemlji.

Cijena pšenice na burzama: 

U prvoj dekadi rujna Rusija je izvezla 1,3 milijuna tona, što predstavlja smanjenje za 28,3 posto, dok su isporuke ječma pale za 41 posto na 133,5 tisuća tona, izvoz kukuruza za 67 posto na 10 tisuća tona.

Dok Turska smanjuje uvoz za 440.000 t, Egipat ga je povećao. Izvoz za Pakistan, Tunis i Alžir je stabilan. IGC očekuje da će ruske zalihe pšenice na kraju sezone 2022/23. biti 22,5 milijuna tona i time skoro duplo veće nego prethodne sezone sa 11,3 mil. tona.

Rezultati ukrajinskog izvoza

U 2022. godini žetva u Ukrajini bi mogla biti između 54,1 i 55,7 mil. tona, u usporedbi s rekordnih 86 mil. t prošle godine. Analitičari uključuju u ovu sumu oko 19 mil. t pšenice, 30 mil. t kukuruza i 5,5 mil. t ječma.

Cijena kukuruza na burzama: 

Izvoz bi se mogao smanjiti zbog manjeg prinosa i logističkih problema. Prema podacima Državne carinske službe Ukrajine, od početka sezone 2022-23. (1. srpnja do 21. rujna) Ukrajina je izvezla 7,2 milijuna tona žitarica i mahunarki. U isto vrijeme prošle godine izvezeno je 12,8 mil. t. Iz crnomorskih luka isplovilo je 218 brodova koji su natovareni poljoprivrednim proizvodima.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Pšenica Prinos žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije