Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 24.12.2022. 18:00

Cijene zemljišta u EU: Gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije?

Prosječna cijena hektara u Luksemburgu je 47.290 eura. Kako stoje druge države članice?

Foto: Depositphotos/lugrin
  • 4.911
  • 262
  • 0

Prosječne cijene jednog hektara obradivog zemljišta u 2021. kretale su se od niskih 3.661 eura u Hrvatskoj do 47.290 eura u Luksemburgu. Ovi podaci se odnose na devetnaest država članica Europske unije za koje su dostupni podaci za 2021. godinu, objavio je Eurostat. 

Najskuplje na Kanarskim otocima

Ovaj raspon će vjerojatno biti još širi, jer je, primjerice, prosječna cijena jednog hektara obradivog zemljišta u Nizozemskoj u 2020. bila 71.225 eura, a za 2021. ta zemlja još nema dostupne podatke. 

Na regionalnoj razini najviše su bile u španjolskoj regiji Kanarski otoci. Prosječno su iznosile 120.477 eura/ha.

Najniža vrijednost je bila u švedskoj regiji Övre Norrland gdje je prosječno dostignuto 1.882 eura.

Najjeftinije obradivo zemljište ima Hrvatska

Cijena trajnih travnjaka

Prosječna cijena jednog hektara pod trajnim travnjacima u 2021. godini kretala se od niskih 1.423 eura u Bugarskoj do 41.930 eura u Luksemburgu. Treba napomenuti da je u Nizozemskoj u 2020. iznosila čak 59.065 eura.

U većini europskih regija za koje su dostupni podaci kupovina obradivog zemljišta je bila skuplja od kupovine trajnih livada. Prosječna cijena na grčkim otocima a u sjevernoegejskom području bilo je više od dvadeset puta skuplje - oranice su koštale 37.926 eura, a trajne livade 1.744 eura. U španjolskoj regiji Murcia obradivo zemljište je koštalo 20.445 eura, a trajne livade 982 eura.

Više faktora utječe na razinu ovih cijena, uključujući nacionalne, kao što su zakoni, ali i regionalne, kao što je klima. Djelovali su i lokalni faktori poput kvalitete zemljišta, nagiba i drenaže terena. Također treba uzeti u obzir i ponudu i potražnju na tržištu, uključujući i utjecaj stranog vlasništva. 


Tagovi

Eurostat Cijena zemljišta Hrvatska Cijena obradivog zemljišta Najskuplje zemljište Najjeftinije zemljište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]