Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 29.10.2022. 07:30

Cijene uljane repice dostigle najviši iznos, kako stoji soja?

Za tonu uljane repice potrebno je 657 eura. Porasla je i cijena soje.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 612
  • 75
  • 0

Od početka kolovoza cijena uljane repice je dostigla najviši iznos. Agrarheute piše da je porasla za 11,50 eura/t i sada je za tonu potrebno izdvojiti 657 eura.

Vodeće cijene repice pale su u pretprodajnoj trgovini, a iznosile su 920 CAD/t ili ekvivalentno 681 eura/t, što je više od vrijednosti na MATIF-u.

Cijene soje su porasle u tekućem trgovanju na 507 eura/t.

Veća potražnja

Kako pišu, cijene uljane repice rastu, između ostalog, zbog kanadskih cijena koje su nedavno zabilježile skok zbog povećane međunarodne, ali i potražnje regionalnih uljara. 

"Time jača konkurentnost europske uljane repice na domaćem tržištu, a istovremeno se suzbija uvoz", ocjenjuju analitičari Agrarhuete-a.

Za očekivati je da će i soja već u četvrtak biti skuplja jer je pod pritiskom ubrzane žetve u SAD-u koja je 80 posto završena prošlog tjedna, u usporedbi s prosjekom od 67 posto u posljednjih pet godina.

Kažu i da je ciijeli sektor biljnih ulja pod utjecajem fenomena La Niña u jugoistočnoj Aziji, koji prijeti malezijskoj i indonezijskoj proizvodnji palmi. Malezijski izvoznici s druge strane potvrđuju nastavak izvoza palminog ulja.

Velika potražnja industrije biogoriva

Cijene uljane repice su porasle u proteklom tjednu i pod utjecajem potražnje industrije biogoriva u Europi i niskih zaliha. Prošlog tjedna zabilježena je pošiljka od 40.000 tona u SAD, što prema ocjenama analitičara potvrđuje jaku konkurentnost europske repice, u odnosu na drugo porijeklo.

Manjak kukuruza zbog suše nadoknadit će onaj iz uvoza

Porasle su i cijene soje u SAD-u. Dolar je pao, a to je povećalo očekivanja za poboljšanje izvozne potražnje za američkom sojom.


Tagovi

Cijena uljane repice Cijena soje Tržište uljarica Žetva Uljare


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.