Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 17.01.2023. 18:00

Cijene u poljoprivredi EU - 2022. najviše poskupila tri proizvoda

Prema dostupnim podacima, prosječna cijena poljoprivrednih dobara u cjelini u Europskoj uniji je porasla za 24 posto između 2021. i 2022. godine

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic/Chalabala/hansgwprinsen
  • 610
  • 57
  • 0

Prve procjene Europskog ureda za statistiku, Eurostata pokazuju da su indeksi cijena poljoprivrednih proizvoda za 2022. godinu znatno viši nego 2021., za gotovo sve glavne kategorije proizvoda, kao i za ključne poljoprivredne inpute.

Poskupile sve grupe proizvoda

Tri su pokretača viših cijena: rat u Ukrajini, suša i drugi inflatorni pritisci. Prema dostupnim podacima, prosječna cijena poljoprivrednih dobara u cjelini u Europskoj uniji je porasla za 24 posto između 2021. i 2022. godine. Najveći je rast bio za žitarice, od 45 posto, zatim za jaja (43 %) i mlijeko 31 (%). Poskupile su sve grupe proizvoda, a pad je jedino zabilježilo voće i to u iznosu od tri posto.

Naglo su porasle prosječne cijene dobara i usluga koje se koriste u poljoprivredi, odnosno inputa koji nisu povezani sa investicijama. Tako je za istu "korpu" inputa zabilježeno povećanje od 30 posto u odnosu na 2021. Najviše je došlo do povećanja kod gnojiva i poboljšivača tla (87 %) te energije i maziva (59 %).

Žitarice, jaja i mlijeko

Fokus je stavljen na žitarice, jaja i mlijeko, tri proizvoda s najvećim prosječnim porastom cijena u EU 2022. godine, a najbrži rast je zabilježen u Finskoj, Francuskoj i Latviji. Suša je u 2022. smanjila dostupnost svježe trave kao hrane za mliječna goveda na području cijele EU i zbog toga je došlo do rasta cijena mlijeka. Najveći su zabilježile Belgija, Litva, Mađarska i Latvija, od 50 posto, a najmanji je na Malti (9 %) i na Cipru (3 %).

Prosječne cijene žitarica u cjelini porasle su u svim zemljama EU između 2021. i 2022., u rasponu od 33 posto u Austriji i Nizozemskoj, preko 34 u Latviji, do 67 u Mađarskoj i visokih 70 posto u Finskoj.

Porasle su i cijene jaja za šest posto u Luksemburgu, sedam posto na Cipru i u Grčkoj. Najveći rast je zabilježen u Francuskoj (76 %), Belgiji (74 %) i Nizozemskoj (68 %). 


Tagovi

Eurostat Indeks cijena Cijena mlijeka Cijena jaja Cijena žitarica Rast cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?