Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promjene u EU
  • 28.06.2013.

Cijene poljoprivredne mehanizacije u EU

Financijski nameti kao carine ili trošarine na uvoz strojeva iz EU ne postoje već duže vrijeme. Carina kao procedura će se ulaskom u EU također ukinuti, međutim cjenovno se ništa neće promijeniti u odnosu na sadašnju situaciju.

  • 6.217
  • 419
  • 0

Poljoprivrednici u novim zemljama članicama EU ne profitiraju samo od slobodnog pristupa jedinstvenom tržištu EU, nego i od Zajedničke poljoprivredne politike koja je dizajnirana za razvoj poljoprivrede na profitabilan i održiv način. Ekonomski sustav u cjelini profitirao je nakon otvaranja granica i po uvođenju jednostavnijih uvjeta trgovanja. Prošireno tržište donijelo je mnoštvo mogućnosti poljoprivrednicima te rezultiralo pojačanom trgovinom i stabilnošću tržišta.

Poljoprivreda u EU nezamisliva je bez upotrebe moderne mehanizacije koja, iako je često dosta skupa, omogućava primjenu novih tehnologija u proizvodnji. Proizvodnja hrane, naročito na većim posjedima, ne može se zamisliti bez raznovrsne i kvalitetne mehanizacije, jer bez moderne mehanizacije nema ni moderne poljoprivrede.

Što će biti s cijenama poljoprivredne mehanizacije pristupanjem Hrvatske EU?

Ulaskom Hrvatske u EU stvorit će se slobodno unutarnje tržište za razmjenu roba, pa tako i poljoprivrednih strojeva i opreme. Ukinut će se carine za trgovinu unutar zajedničkog tržišta EU pa se promet unutar tog tržišta neće smatrati uvozom.

Carine na uvoz poljoprivredne mehanizacije iz EU do sada nisu niti postojale. Ulaskom u EU će se uvoznicima poljoprivredne mehanizacije olakšati situacija utoliko što više neće biti u obavezi plaćati carinski PDV pri uvozu, što je do sada bio slučaj. Carinski PDV bi se tvrtkama u sustavu PDV-a prebijao sa redovnim obavezama po PDV-u ali ga je do sada bilo potrebno plaćati u roku od deset dana po uvozu i onda čekati jedno određeno vrijeme na povrat ili eventualno na smanjenje obaveze po pitanju plaćanja PDV-a državi na kraju mjeseca.

Za očekivati je da će to donekle poboljšati likvidnost trgovaca na tržištu ali krajnji kupac to cjenovno neće osjetiti jer se ne radi o smanjenju cijene nego o drugačijem načinu obračuna obaveza prema državi.

"Jedina beneficija koju će uvoznici poljoprivredne mehanizacije osjetiti ulaskom u EU je izostanak špediterskih troškova koji su iznosili cca 50 eura po uvozu, tako da do nekakvog bitnog pojeftinjenja neće dolaziti", navode iz tvrtke Trisa d.o.o.

Što se tiče cijena mehanizacije, rabljeni strojevi u inozemstvu su nešto skuplji nego na domaćem tržištu zbog više specifikacije opreme, no i u zemljama EU se već sada mogu naći strojevi po pristupačnijim cijenama (novi i rabljeni). Tu se radi o poznatim brandovima i renomiranim proizvođačima, što ujedno znači i kvalitetu. Cijene novih strojeva su približno iste, u Hrvatskoj čak i nešto niže u odnosu na okolne zemlje.

S obzirom da je naša vlada u mnogočemu dokazala da bez ubiranja raznih poreza i nameta ne može funkcionirati, svi se pribojavaju da će sadašnji naziv "carina" zamijeniti neka druga riječ. Naravno da se najviše nade polaže u to da će poljoprivreda kod nas dobiti svoje pravo značenje, kao i u 70 % EU zemalja, ali hoće li naši poljoprivrednici imati prednosti i koje, još uvijek nije poznato, jer puno se toga još ne zna o ostalim regulativama koje neposredno mogu utjecati na poljoprivredu.

Ono što znamo je da se zasad ulaskom u EU prema krajnjem kupcu po pitanju cijena mehanizacije, gotovo ništa neće značajno promijeniti.


Tagovi

Cijene Mehanizacija Carina Tržište Carinski PDV ZPP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."