Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skuplja mehanizacija
  • 13.07.2021. 18:00

Cijene mehanizacije i dalje rastu - u Hrvatskoj već tri puta

Valovi poskupljenja stvarnost su i hrvatskog tržišta. Iz tvrtke Novocommerce International d.o.o. potvrđuju kako su od nekih dobavljača ove godine imali već tri rasta cijena.

Foto: Depositphotos/vrvalerian
  • 925
  • 49
  • 1

Industrija poljoprivrednih strojeva u Europi suočava se s rastom cijena dijelova potrebnih za njihovu proizvodnju na globalnim tržištima, što je i bilo za očekivati nakon najave poskupljenja u proljeće ove godine. Kako vrijeme odmiče, svakom isporukom one su sve veće, a razloga je mnogo. 

Kako opisuje farmer.pl, jedan od njih je naglo povećanje cijena električne energije koja u Europi poskupljuje za 13 posto iz godine u godinu. No, gledajući one za čelik, postaje jasno da su se više nego udvostručile s 550 eura po toni koliko je koštao prošle godine, na čak 1.250 eura ovih dana. Upravo ovaj materijal u industriji poljoprivredne mehanizacije čini 30 do 40 posto prosječnih troškova proizvodnje.

I cijena proizvoda dobivenih iz naftne industrije poput plastike porasla je za 70 posto u posljednjih šest mjeseci. Ogroman skok bilježe i obojeni metali. Primjerice, aluminij košta 50 posto više dok je bakar skuplji za 60 posto.

Sličan trend uočljiv je i kod proizvođača guma jer je njihova cijena porasla za 36 posto u posljednjih devet mjeseci. Osim toga, na tržištu nedostaju i elektroničke komponente poput mikročipova. Iako ih proizvođači poljoprivredne opreme zahtijevaju mnogo manje od proizvođača automobila, napor da svoje strojeve što više moderniziraju, učinio ih je osjetljivim na opskrbu ovom komponentom.

Problem predstavlja i skuplja logistika. Naime, snažno oživljavanje svjetskih gospodarstava potresenih pandemijom, dovelo je do poskupljenja kontejnera za prijevoz.

Osjetna poskupljenja i kod nas

Valovi poskupljenja stvarnost su i hrvatskog tržišta. Iz tvrtke Novocommerce International d.o.o., zastupnika i uvoznika brendova kao što su John Deere, Kuhn i Bednar, potvrđuju kako su od nekih dobavljača ove godine imali već tri rasta cijena.

"To su manja, postupna poskupljenja, po tri, pet, sedam posto, ali će ukupno gledajući do kraja godine biti osjetna", rekao je Ivan Pavlović iz marketinga Novocommerce International d.o.o. i komentirao kako će oni koji imaju veliki lager moći još neko vrijeme kupce i klijente opskrbljivati po starim cijenama. Međutim, kaže da će nažalost, nove narudžbe iz proizvodnje ići po višim cijenama. Teško je prognozirati kako će se poskupljenja kretati do kraja godine.

Osim toga, primjetan je i nedostatak nekih sirovina, repromaterijala i dijelova, posebice elektronskih čipova, što otežava samu proizvodnju i produžava vrijeme isporuke. "Nema ni jednog dobavljača koji može jamčiti nabavu novog stroja u roku šest do osam mjeseci, što je nekada trajalo tri-četiri", kaže Pavlović. Dodaje na kraju kako je korona pokrenula neke negativne trendove odnosno poskupljenja, nažalost, i šire od sektora mehanizacije.

Autorice: Martina Popić/Renata Prusina


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Poskupljenje Rast cijena Skuplji strojevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]