Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 08.03.2023. 18:00

Cijene gnojiva padaju i dalje, a potražnja?

Snažan pad cijena prirodnog plina u Europi omogućava najvećim proizvođačima gnojiva nastavak proizvodnje uz znatno niže troškove

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 13.122
  • 854
  • 1

Cijene dušičnih gnojiva i dalje padaju u Europi i na svjetskom tržištu. Posljedica je to nastavka pojeftinjenja plina i slabe potražnje za gnojivima zbog cijena koje su i dalje previsoke za poljoprivrednike.

Jeftinija urea u Francuskoj

U njemačkim uvoznim lukama one su za kalcijev amonijev nitrat pale za 10 eura pa je koštao nešto manje od 390 eura/t. Za skoro 30 eura bila je jeftinija otopina amonijeva nitrata koja je iznosila 420 eura/t. Za ureu su ostale stabilne na skoro 510 eura/t, piše Agrarheute.

Trend pada se bilježi i u Francuskoj. Potražnja za najvažnijim gnojivom za tamošnje poljoprivrednike, amonijevim nitratom, je vrlo smanjena, iako je palo na 430 eura/t. Urea je jeftinija za 110 eura u odnosu na Njemačku. U uvoznim lukama je koštala 400 eura/t.

Petrokemija nakon gotovo godinu dana pokrenula proizvodna postrojenja

Snažan pad cijena prirodnog plina u Europi omogućava najvećim proizvođačima gnojiva nastavak proizvodnje uz znatno niže troškove. Istovremeno se smanjuju proizvodne marže.

Indija uvozi iz Rusije

Na svjetskom tržištu cijene amonijaka padaju, dok su za ureu skoro nepromijenjene. Na tržištu budućnosnica u SAD, urea za isporuku u ožujku je iznosila nešto manje od 303,72 eura/t, a nisu veće ni za sljedeće mjesece. Kupci čekaju posljednji trenutak primjene i daljnji pad cijena.

Na drugom kraju svijeta Indija se opskrbljuje jeftinim ruskim gnojivom. Izvoz iz Rusije u Europu je u zastoju. Vodeći svjetski poljoprivredni proizvođač, Brazil, ima velike zalihe što je smanjilo potražnju.


Tagovi

Cijene uree Potražnja Urea Cijene gnojiva Dušična gnojiva Uvoz gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]