Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 11.03.2022. 09:20

Cijene gnojiva će ostati visoke do kraja godine?

Rat između Rusije i Ukrajine zadržat će cijene na visokim razinama u dužem vremenskom razdoblju, najavljuju analitičari.

Foto: Depositphotos/digiart
  • 616
  • 30
  • 0

Veliki utjecaj na globalnu proizvodnju žitarica ima rast cijena i strah od prekida opskrbe mineralnim gnojivima. Rat u Ukrajini je doveo do poremećaja na ovom tržištu u vrijeme kada na sjevernoj hemisferi počinje sjetva jarih žitarica, piše Agrarheute.

Naime, Rusija je najveći svjetski izvoznik gnojiva. Transport iz crnomorskih luka je u prekidu, a cijene prirodnog plina, koji je ključni sastojak u proizvodnji gnojiva skočile su na nove rekordne vrijednosti na europskim spot tržištima Megavat sat je 7. ožujka koštao 219 eura u najvažnijem europskom trgovačkom centru za prirodni plin, Natural Gas EU Dutch TTF, što je tri puta više nego prije početka rata (71 euro po MWH).

Visoke cijene gnojiva

Sankcije Rusiji u međunarodnim platnim transakcijama će dodatno ograničiti izvoz plina, nafte, žitarica i mineralnih gnojiva. Na tržištu budućnosnica u SAD-u cijene uree su od 24. veljače do 8. ožujka porasle za 46 posto. Dok su u egipatskim izvoznim lukama cijene uree porasle za 64 posto na 950 dolara u istom periodu, a na Bliskom istoku za 317 dolara po toni na 872,50 dolara.

Porast cijene za diamonijev fosfat ili DAP bio je velik. Na američkom tržištu budućnosnica u Noliu cijene su porasle s 210 na 910 američkih dolara po toni.

Roland Fumasi, viši analitičar RaboResearch-a, rekao je za AgNet West Network, da postoji nekoliko faktora koji će odrediti buduće cijene gnojiva. "Prije ovog rata, očekivali smo da će Kina ponovo ući na izvozno tržište krajem ove godine, posebno za ureu i fosfate što bi utjecalo na smanjenje cijena", istaknuo je. 

Kako teče proizvodnja i isporuka Petrokemije u uvjetima aktualne krize?

Međutim, rat između Rusije i Ukrajine zadržat će cijene na visokim razinama u dužem vremenskom periodu, jednim dijelom zbog poremećaja u transportu prirodnog plina, kritične komponente proizvodnje gnojiva. 

Upitna sjetva

Nestašica u globalnoj opskrbi dušikom, kalijem i fosforom mogla bi značajno utjecati na proizvodnju žitarica u mnogim dijelovima svijeta i za 2021./22. i 2022./23. marketinške godine. Cijene hrane su već rekordno visoke.

U regiji Crnog mora, gdje su smještene izvozne luke, moglo bi doći do oštećenja infrastrukture i velikih logističkih problema. Naime, znatan broj brodskih prijevoznika se boji uputiti brodove u tom pravcu. Boje se oštećenja i gubitka brodova, a premije rizika su izuzetno visoke. Osim što je upitna sjetva i žetva, problem je kako izvesti urod.

Poteškoće postoje i u Brazilu, jednom od najvećih svjetskih izvoznika kukuruza, koji se u velikoj mjeri oslanja na Rusiju koda je u pitanju uvoz dušičnih gnojiva. U ovakvim uvjetima bit će nemoguće osigurati dovoljne količine za prihranu kukuruza.

Izvoz kalija iz Bjelorusije je zaustavljen, a zapadne sankcije protiv te zemlje očekuju se u narednim tjednima. To će izazvati manjak ove vrste gnojiva za prihranu usjeva. 


Tagovi

Tržište gnojiva Cijene gnojiva Dušik Kalij Sankcije Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo