Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.03.2022. 07:30

Cijena pšenice raste, a američki ratari ju ne mogu prodati?

Nemogućnost prodaje ozime pšenice dodatno stvara pritisak na američke farmere koji trebaju gotovinu kako bi platili sjeme i gnojivo prije proljetne sjetve te zakup zemljišta i poreze.

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 2.504
  • 287
  • 0

Globalne budućnosnice pšenice su porasle što je bio signal poljoprivrednim proizvođačima u SAD-u da prodaju svoje žitarice po višim cijenama.

Među nestrpljivima je, navodi Reuters, bio i farmer Vance Ehmke iz Kansasa. Lokalne cijene porasle su za oko 30 posto na skoro 12 dolara po bušelu, što je najviši iznos kojega se ovaj ratar mogao prisjetiti u 45 godina bavljenja poljoprivredom. 

Međutim, nije mogao prodati ništa od svoje predstojeće žetve pšenice za buduću isporuku. Naime, i pored toga što su cijene budućnosnica za kukuruz i pšenicu tako naglo skočile, teško ih je prodati, jer su otkupljivači prestali kupovati iz straha da neće moći zaraditi od preprodaje.

Čeka se razvoj situacije

Mnogi od njih nastavljaju se suzdržavati od kupovine kako bi vidjeli kako će se rat u istočnoj Europi dalje razvijati i kakav će to imati utjecaj na tržište. 

Nemogućnost prodaje ozime pšenice, čija žetva počinje u lipnju, dodatno stvara pritisak na američke poljoprivrednike koji trebaju gotovinu kako bi platili sjeme i gnojivo prije proljetne sjetve, zakup zemljišta i poreze.

Ozima će doći za tri mjeseca (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Prema podacima Američkog saveza poljoprivrednih zavoda i tamošnjeg ministarstva poljoprivrede očekuje se da će samo računi za gnojivo ove godine skočiti za 12 posto, nakon što su prošle godine porasli za 17 posto. Ako farmeri odluče reducirati površine, to bi moglo smanjiti prinose za jesensku žetvu u vrijeme kada bi svijetu moglo zatrebati više pšenice. 

Problemi tržišta

Neuobičajena situacija koja sputava proizvođače proizlazi iz sustava zaštite od rizika koji američki uzgajivači i prerađivači žitarica dugo koriste kako bi se osigurali od promjena cijena. Za svaki bušel pšenice kojega se obvežu kupiti, kupci prodaju jednaku količinu na tržištu budućnosnica kao zaštitu od gubitaka.

Rusija i Ukrajina zajedno isporučuju oko 26 posto svjetskog izvoza pšenice, prema najnovijim podacima USDA. Izvoz preko Crnog mora je prekinut.

Špekulanti su nakon početka rata u Ukrajini intenzivno kupovali budućnosnice pšenice i kukuruza, posebno nadolazeće svibanjske ugovore. Cijena svibanjske pšenice na Chicago Board of Trade (CBOT) skočila je 54 posto u samo devet trgovačkih dana, s 8,84 dolara po bušelu 23. veljače na 13,63 dolara 8. ožujka.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Landus Cooperative, najveća poljoprivredna zadruga u Saveznoj državi Iowa nakratko je 9. ožujka suspendirala svoje ponude gotovinskih kredita za kupovinu kukuruza i soje. Izvršni direktor Matt Carstens rekao je da je Landus također utrostručio svoju kreditnu liniju kod CoBanke, najvećeg američkog zajmodavca za poljoprivrednike, kako bi pokrio stotine milijuna dolara u marži i osigurao stabilno poslovanje. 

CoBank je samo u siječnju i veljači isporučila više od 4,5 milijardi dolara zajmova i kredita klijentima.

Tržište budućnosnica nije bilo ovako nestabilno od 2008. godine, kada je nestašica hrane širom svijeta izazvala nerede u nekim zemljama.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište pšenice Cijena pšenice USDA Otkup pšenice Sukob u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!