Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učenička zadruga Osvit
  • 29.10.2016. 07:30

Četvrtina učenika zadružni poduzetnici!

Članovi Učeničke zadruge Osvit Osnovne škole Okučani ovih dana imaju pune ruke posla. Režu cvijeće krizantema koje su uzgojili u svom školskom plasteniku, izrađuju cvjetne aranžmane i prodaju ih pred blagdan Svih svetih i tako kao pravi mali poduzetnici zarađuju novac za svoju Zadrugu.

  • 4.895
  • 870
  • 0

Učenička zadruga Osvit u toj školi osnovana je još pedesetih godina prošlog stoljeća i uvijek je okupljala veći broj učenika u raznim sekcijama, bila je pravo mjesto okupljanja, rada i stvaralaštva i ostvarivala dobre rezultate. Njezin rad je obnovljen u poratnom razdoblju 1997. godine kada je dobila novac od međunarodne organizacije IRC-a za nabavu pčelinjaka i kompletne pčelarske opreme.

Uz pomoć donacije studenata iz Velike Britanije potkraj devedesetih godina posadili su voćnjak sa 98 stabala uz Područnu školu Trnakovac. Novom donacijom IRC-a kupili su plastenik površine 100 četvornih metara. Nabavili su i keramičasku peć, lončarsko kolo te popratni pribor za izradu predmeta od keramike, čemu su se najviše razveselili mali keramičari.

Učeničko zadrugarstvo

"U plasteniku smo učili naše zadrugare kako sijati i saditi povrće i na taj način zarađivali novac. Sadili smo luk i salatu koju su prodavali, sadili smo i začinsko bilje, a ove godine posadili smo cvijeće: 600 krizantema (margareta i špina) i proizveli oko 2000 cvjetova", ponosna je na svoje zadrugare Anka Posavac, ravnateljica OŠ Okučani.

U 11 skupina 115 mladih zadrugara

U matičnoj osnovnoj šokoli okučanskoj i četiri područne koje pohađa 436 učenika, četvrtina su zadrugari. Osobnu iskaznicu Zadruge dala nam je učenica Helena Kurić: "Učenička zadruga Osvit ima 11 skupina: vrtlari, cvjećari, voćari, pčelari, vezilje, pletilje, origami i 3 likovne skupine. U rad zadruge uključeno je 115 učenika, 10 voditelja i pet vanjskih suradnika. U našoj zadruzi njegujemo tradiciju, razvijamo ekološku svijest i poduzetništvo", kaže Helena, članica skupina vezilje i keramičari koju te aktivnosti od malena privlače i opuštaju.

Učeničko zadrugarstvo

I Ivana Radman, učenica 8. razreda, voli svoju skupinu vezilja. Izrađuje razne lutke i hekla, izrađuje i ukrase za kosu i odjeću koje zadrugari kasnije prodaju na izložbama i sajmovima.

"Meni je lijepo u zadruzi zato što se u našim skupinama družimo, zabavljamo i učimo izrađivati uvijek nešto novo, pa onda to ponekad kreativno radim i kod kuće", kaže Ivana Martinović.

Poduzetništvo od malih nogu

"Jedan od osnovnih zadataka učeničkih zadruga je educiranje učenika i pomoganje u razvijanju njihovog poduzetničkog duha, ali i da zavole prostor u kojem žive, svoj zavičaj okružen voćnacima, plodnom zemljom i lijepom prirodom. Želimo da od malih nogu vide i shvate šta sve mogu danas-sutra kao odrasli ljudi proizvoditi na svojim imanjima, a neki od toga i živjeti. To je smisao zadrugarstva - saznanja o stavaranju tih malih obiteljskih gospodarstava, mogućnostima razvoja seoskog turizma. Moramo djecu odgajati u tom duhu i mislim da smo na dobrom putu upravo, jer upravo i s ovim cvjećarstvom i prodajom rezanog cvijeća i aranžmana čime se bavimo ovih dana, pokazujemo djeci kako se od tog ipak može živjeti i da oni o to mogu raditi kada odrastu", poručuje ravnateljica Posavac.

Učenici zadrugari

Dodaje da isto tako svojim radom u voćarstvu i drugim sekcijama učenici i njihovi voditelji pridonose razvijanju zajedništvu kroz koje puno nauče i o zdravoj prehrani, čistom i zdravom okolišu, zaštiti prirode, i svemu onome što je vezano za prirodu s kojom moramo živjeti u suglasju.

Rade po ekološkim principima, čuvaju tradiciju

I učiteljica Radmila Divić Posavac, koja već 13 godina vodi Učeničku zadrugu Osvit, među ostalim ističe razvijanje ekološke svijesti učnika.

"Mi kroz svaki vid poljoprivredne proizvdonje nastojimo se držati ekološki principa, ali i čuvanja tradicije ovog našeg slavonskog kraja. Primjerice, u Područnoj školi Stara Gradiška, imamo učenike koji pletu ribarske mreže, zatim ovdje u matičnoj školi imamo vezilje koje izrađuju ručne radove s motivima našeg zavičaja.

Smatram da svaka učenička zadruga pruža ono što nedostaje u nastavi, to je u prvom redu praktičan rad kojeg bi trebalo biti što više. Svaka učenička zadruga je zapravo jedna izvrsna platforma poduzetništvu i ja se zaista svake godine nadam da će neki od tih naših učenika krenuti stopama zadrugara: poljorivrednika, obrtnika i poduzetnika", vjeruje voditeljica Divić Posavac.

Posebno ističe ovogodišnju akciju sadnje i prodaje krizantema u čemu im je mnogo stručno pomogao i domar Igor Debeljak čija se obitelj u Banja Luci nekada naveliko bavila proizvodnjom špina i margareta.

U Okučanskoj školi kažu da mladi zadrugari moraju više poraditi na uređenju dvaju voćnjaka kod područnih škola u Trnakovcu i Smrtiću jer su trenutno malo zapostavljeni, budući da su iskusni voditelji otišli u mirovinu, pa sada treba educirati nove. U tome očekuju i pomoć roditelja, lokalne zajednice i volontera - zaljubljenika u voćarstvo.

Svoje proizvode prodaju na sajmovima

Uz ostale papirnate akte i dokumentaciju Učenička zadruga ima i ljetopis u koji riječju i fotografijom bilježe sve događaje tijekom školske godine, a izradili su i katalog proizvoda u kojemu su predstavljeni svi artikli koje zadruga trenutačno ima u ponudi za prodaju. Okučanci se ubrajaju u jednu od aktivnijih učeničkih zadruga na području Brodsko-posavske županije.

Zadrugari pčelari

"Do sada ni jednom nismo propustili Županijsku smotru učenički zadruga, na kojima predstavljamo rad zadruge i naše proizvode u tekućoj godini. Odazivamo se i svim pozivima na sajmove, bili smo i na Katarinskom sajmu u Slavonskom brodu, na Markovom sajmu u Zagrebu, sudjelujemo i u ovim lokalnim događanjima sa svojim štandovima, imamo i facebook stranicu, a upravo pokrećemo i Web-shop na školskoj stranici", zadovoljna je radom i postignućima učenika zadrugara i njihovih voditelja, voditeljica Radmila Divić Posavac, kojoj je odnedavno pripala i dužnost voditeljice Podružnice učeničkih zadruga Brodsko-posavske županije.

U zadrugarstvu važan entuzijazam

Ističe da se u učeničkim zadrugama puno radi, osobito ondje gdje su voditelji entuzijasti, što je vrlo pozitivno, ali nekako se sramežljivo o tima aktivnostima govori u javnosti. Kaže da dobro surađuju sa zadrugama Požeško-slavonske županije s kojima će organizirati zajedničke radionice. Prva će biti u Brestovcu kod Požege gdje će pratiti preradu bučinih sjemenki, jer njihova učenička zadruga proizvodi bučino ulje.

Rad u plasteniku

"Za rad u učeničkoj zadruzi vrlo je bitan entuzijazam, a to često podrazumijeva više rada, truda i odricanja od onoga što je propisano satnicom. Ali, kada vidite sreću na dječjim licima, kada vidite da je učenik shvatio sve: od proizvodnje, plasiranja proizvoda, marketinga i na kraju raspodjele zarađenog novca, nije vam žao. Učenici na taj način doslovno postaju mali poduzetnici. Iskustva iz nekih drugih država govore da treba staviti naglasak upravo na ovaj dio praktičnog rada. Zato smatram da bi toga u našem obrazovnom sustavu trebalo biti više", kaže na kraju voditeljica Divić Posavac, zauzimajući se da učeničko zadrugarstvo još više zaživi u svim školama.


Povezana biljna vrsta

Krizantema

Krizantema

Sinonim: - | Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Učenička zadruga Osvit Trnakovac Plasteniku Krizantema Anka Posavac Helena Kurić Ivana Radman Ivana Martinović Poduetništvo Radmila Divić Posavac Igor Debeljak Vjeko Hudolin.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/