Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Češke
  • 16.06.2016. 07:30

Češka - najbolji primjer okrupnjavanja zemljišta

Iako je poljoprivreda u Češkoj i dalje vrlo značajna gospodarska grana, od ulaska u EU dogodile su se značajne i korjenite promjene.

  • 3.081
  • 138
  • 0

Proizvodnja hrane jedna je od tradicionalnih djelatnosti u Češkoj i vrlo značajna gospodarska grana. Poljoprivreda čini 2.7% BDP-a, a u toj je grani zaposleno 4.1% radnog stanovništva.

Ipak, Česi su nezadovoljni što posljednjih godina EU smanjuje poljoprivrednu proizvodnju, a sve više se otvara proizvodnji alternativnih izvora energije. Tako je u posljednjih 20 godina u toj zemlji zabilježen pad poljoprivredne proizvodnje.

Od ulaska u EU smanjila se proizvodnja

Smanjila se drastično proizvodnja mlijeka, šećerne repe, ali i broj stoke. Od ulaska u EU 2004. najviše je stradalo češko svinjogojstvo. Za to najviše krive Njemačku koja, kako tvrde poljoprivrednici, guši proizvodnju svinja i uništava svinjogojstvo novijih članica EU, ali i trgovačke lance koji su preplavili Češku i koji ih ucjenjuju. Ništa bolja nije situacija ni u peradarskoj proizvodnji za koju kao ni za svinjogojstvo nema subvencija. Češke peradare, tvrde, uništavaju Poljaci.

Žitarice, krumpir i šećerna repa

Uloga poljoprivrede u Češkoj nije samo u proizvodnji zdrave hrane, već i u funkciji zaštite okoliša. Osnovna poljoprivredna proizvodnja jest proizvodnja povrća. Na 50% obradivih površina uzgajaju se žitarice, a nakon toga slijedi uzgoj krumpira i šećerne repe, voća i povrća. U uzgoju životinja dominira uzgoj svinja, goveda i peradi i značajan je izvor prihoda. U Moravskoj je rasprostranjeno i ovčarstvo. U Češkoj je razvijena i proizvodnja maka na čak 50.000 hektara, a na ovoj proizvodnji poljoprivrednici zarade i do 1,5 milijardi eura.

Tradicija proizvodnje ribe

Tradicionalno je jak uzgoj slatkovodnih riba, prije svega šarana, a zatim lov i divljač. U uzgoju slatkovodnih riba, Češka spada u europske velesile. Trećinu područja Češke pokrivaju šume te je stoga ovdje razvijena i drvoprerađivačka industrija, a drvo se jednim dijelom prerađuje i za izvoz.

Agrarna komora Češke okuplja 85% poljoprivrednika

Agrarna komora Češke Republike osnovana je 1994. godine, a članstvo je isključivo na dobrovoljnoj bazi i u komoru je udruženo 85% poljoprivrednika. Komoru čini 56 regionalnih komora, a sastoji se odi 36 stručnih udruženja - šumara, pčelara, voćara i slično. Jedna od glavnih djelatnosti Komore je lobiranje u Bruxellesu u svim područjima koje su u interesu njihovih članica. Prema potrebi organiziraju i prosvjede. Češka poljoprivredna komora ima i savjetodavni karakter, ima svoj internetski portal i novine koje izlaze kvartalno - četiri puta godišnje. Osim iz članarine, komora se financira i sponzorstvom (jedan od sponzora je Billa), a za rad u Bruxellesu dobivaju i sredstva države.

Češki poljoprivrednici 2011. su godine ostvarili rekordnu dobit u zadnjih 13 godina, a kretala se oko 580 milijuna eura. Na očekivani rast profita pozitivno je utjecala povećana orijentacija čeških farmera na proizvodnju bilja, osobito na uzgoj osnovnih žitarica - kukuruza, repice i suncokreta.

Proizvodnja piva Pilsen

Češko je poljodjelstvo intenzivno i iskorištava visoki stupanj mehanizacije u proizvođačkim sustavima. U kraju oko Plzena, u Češkoj, uzgaja se i hmelj, sirovina za proizvodnju piva. Grad Plzen poznat je po proizvodnji piva Pilsen koje se izvozi u cijeli svijet. Vinogradarstvo je rasprostranjeno na moravskim brežuljcima.

Trećina češkog poljoprivrednog zemljišta u privatnom je vlasništvu, pretežno u rukama dioničkih društava nastalih iz nekadašnjih poljoprivrednih zadruga. Do 2011. postojala je klauzula da stranac može kupiti zemlju u Češkoj jedino ako ima trajni boravak i zna češki jezik. Cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Češkoj je do 31.000 kuna.

Prosječan OPG od 500 do tisuću hektara

Češka je jedna od rijetkih zemalja koja je vrlo uspješno okrupnila poljoprivredna gospodarstva pa prosječan OPG danas ima od 500 do 1.000 hektara.


Tagovi

Češka Poljoprivreda Uzgoj ribe


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.