Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdBlue
  • 26.05.2022. 07:30

Čemu služi AdBlue u motorima? Za gnojidbu ne!

To je 32,5 postotna otopina sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineraliziranoj vodi. Mnogi ga zloupotrebljavaju i koriste u poljoprivredi

Foto: Depositphotos/Sitthipong111
  • 5.304
  • 327
  • 1

AdBlue je tekućina poznata vozačima novih dizelaša koja se krije ispod plavog poklopca, najčešće pored otvora za gorivo. To je 32,5 postotna otopina sintetički proizvedene uree visoke čistoće u demineraliziranoj vodi.

Ovim se rješenjem željelo odgovoriti tehničkim normama na propise o emisiji štetnih plinova, točnije dušikovih oksida (NOx) koje je Europska komisija donijela početkom 2015. godine pod nazivom NormaEuro6.

Radi se o otopini uree koji se ubrizgava u katalizator SCR. Komponente NOx se vežu za amonijak iz uree i nastaju produkti u formi neopasnog dušika i vodene pare. Tako se smanjuje emisija štetnih plinova iz automobila.

Prosječna potrošnja ove tekućine je 1l na 1.000 kilometara. Kod većih opterećenja je i veća.

Puno vozača ne obraća pažnju na količinu AdBlue-a u automobilu smatrajući da će moći voziti i dalje, ako imaju dovoljno goriva. Međutim, proizvođači vozila su računali i na ignorantsko ponašanje vozača te su napravili sustav zbog kojega je nemoguće ponovo pokrenuti vozilo kada je spremnik tekućine ispražnjen.

Nemojte da nedostaje (Foto: Depositphotos/Wirestock)

Neophodan prirodni plin

Yara International je vodeći proizvođač gnojiva, ali i AdBlue-a te sličnih tekućina. Bez obzira na kriznu situaciju, uredno opskrbljuje svoju mrežu terminala.

U prethodnom periodu postojala je bojazan da će doći do prekida proizvodnje što bi izazvalo prometni kolaps.

Kako znamo, visoke cijene prirodnog plina doprinijele su visokim cijenama dušičnih gnojiva, a bilo je neophodno i proizvodnju auto tekućinai prilagoditi novonastaloj situaciji.

Zloupotreba u poljoprivredi

Nažalost, zbog visokih cijena dušičnih gnojiva, pojedini su poljoprivrednici počeli koristiti AdBlue umjesto tekućeg UAN-a. Ipak, treba naglasiti da auto tekućina nije registrirana kao gnojivo i riječ je o drugačijem proizvodu.

To je najčistija otopina uree, ne sadrži inhibitor ureaze. Sadržaj dušika se kreće oko 15 posto, dok UAN sadrži 32 posto. To znači da bi potrošnja AdBlue-a bila dvostruko veća i financijski neisplativa.


Tagovi

AdBlue UAN Auto tekućina Dušik Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.