Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opg Ivica Štenta
  • 14.11.2017. 18:00

Bučino ulje, medenjaci, voće - zdrava hrana iz Žumberka

Dok drugi odlaze u Njemačku, Irsku, Kanadu mi ostajemo i borimo se. Moji preci su na ovo podrucje došli 1672. godine o čemu postoji i pisani dokaz. Opstali smo tolike godine pa ćemo opstati i dalje tu na svojoj zemlji, kaže Ivica Štenta, vlasnik istoimenog OPG-a.

Foto: Privatna arhiva OPG-a Ivica Štenta
  • 1.350
  • 174
  • 0

OPG Ivica Štenta postoji od 2004. godine. Kako inače žive na području parka prirode Žumberak, cijelo područje je pod zaštitom i u Naturi 2000. pa je Ivica došao na ideju da njihovi proizvodi nose oznaku geografskog porijekla odnosno "Zdrava hrana iz parka prirode Žumberak". Cijeli život su se roditelji Ivice Štenta bavili poljoprivredom pa je tako tradiciju nastavio i on.

Puno mu pomaže mama, ali već pomalo i stariji sin. Inače su se bavili ratarstvom (kukuruz, ječam, zob, pšenica) te kako imaju kameni mlin sami rade domaća brašna - integralno, kukuruzno, zobeno, kukuruznu krupicu i ječmenu kašu. No prije sedam godina su počeli i sa sjetvom uljene tikve (Golice) pa imaju i bučino ulje koje im uslužno rade u najstarijoj Hrvatskoj uljari, uljari Županić, i bučino brašno.

Iz ratarstva u povrćarstvo i voćarstvo

"Kad smo vadili koštice veći dio bundeve smo bacali pa mi se učinilo da bi to možda mogli iskoristiti za nešto jer je bundeva visoko vrijedna namirnica ali je nažalost zapostavljena", istaknuo je Ivica Štenta.

Uzgoj voća i povrća na OPG Štenta

Počeo je prerađivati meso od bundeve u sok i od nekoliko kombinacija najbolja se je pokazala ona sa mrkvom pa zadnje tri godine rade i sok od buće sa mrkvom. Rade i sirup od bazginih bobica. Oba soka su dobro prihvaćena od njihovih kupaca i iz godine u godinu potražnja raste.

Imaju i manji nasad jabuka, a sad u jesen su posadili tri tisuće jagoda. Pripremili su i zemljište (0.5 h) za sadnju maline i ovih dana im stižu sadnice pa čim se vrijeme poboljša idu u sadnju. Isto tako ovih dana i kreću u sadnju aronije (300 komada) za početak i na proljeće 500 komada kupine. Dio će prodavati u svježem stanju a dio će preradivati u sokove i džemove.

"Recept za uzgoj voća i općenito za bavljenje poljoprivredom je ljubav prema tome poslu. Ne možete se nečemu iskreno posvetiti ako to ne volite. To nije posao na sat ili dva jer tu se ne mjeri vrijeme, tu se ne gleda računica ni zarada to jednostavno volite raditi i radite", istaknuo je Ivica Štenta čija obitelj ima i novi nasad vinograda, skoro na pola hektara, točnije zasađeno je polovica parcele sorte Frankovka, a na drugoj polovici je stari vinograd miješanih sorti.

Domaći med i medenjaci - najbolje slastice

Također drže i pčele te prozvode med, a cilj im je doseći stotinjak pčelinjih zajednica jer je potražnja za njihovim medom velika i sve što proizvedu prodaju bez problema. Peku i medenjake, a specijalitet su im medenjaci punjeni malinom.

Ove godine su krenuli po sajmovima gdje god im se ukaže prilika i zadovoljni su s prodajom. Odlučili su ići na sajmove jer zaista bi bila šteta, kako kaže Ivica, da drugim ljudima ne pruže priliku probati proizvode i da u njima uživaju kao i oni. Cilj im je ujediniti ostale proizvodače hrane s područja čitavog parka prirode i ishoditi sve potrebno kako bi zaštitili njihove proizvode da svi nose isti logo na svim njihovim proizvodima.

Proizvodi vrijedne obitelji

Veliki im je problem taj što je području Žumberka ukinut status brdsko-planinskog područja pa za prijavu u EU fondove nemaju dovoljno bodova. Obrađuju oko osam hektara zemlje, a jedan dio je i pod pašnjacima gdje pasu njihove ovce. Imaju dvanaest ovaca ličke pramenke. Osam hektara čini 28 parcela što njihovih, što tuđih koje su im ljudi ustupili samo da ne zaraste.

Put prema ekološkoj poljoprivredi

Na godinu planiraju sve parcele prijaviti u ekološku proizvodnju.

"Dok drugi odlaze u Njemačku, Irsku, Kanadu mi ostajemo i borimo se. Moji preci su na ovo područje došli 1672. godine o čemu postoji i pisani dokaz. Opstali smo tolike godine pa ćemo opstati i dalje tu na svojoj zemlji", istaknuo je Ivica Štenta, vlasnik istoimenog OPG-a.

Foto: Privatna arhiva OPG-a Ivica Štenta


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Opg Ivica Štenta Park prirode Žumberak Kameni mlin Bundeve Jabuka Jagoda Maline Aronija Vinogradi


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]