Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manjak svinja
  • 02.01.2022. 07:30

Britaniji prijeti nestašica hrane? Svinjogojstvo teško pogođeno

Police u supermarketima su prazne, a situacija s tovom i uzgojem svinja ondje se i dalje čini beznadnom.

Foto: Depositphoto/GrinPhoto
  • 614
  • 129
  • 0

Britanskom tržištu i dalje prijeti nestašica hrane. Od Brexita, izlaska te zemlje iz Europske unije, police u supermarketima su prazne, a nedostatak namirnica je svakim danom vidljiviji.

Smatra se da će se situacija još više pogoršati, jer je jučer, prvog dana ove godine, na snagu stupila granična kontrola uvoza u punom obujmu što znači da uvoznici isporuke moraju unaprijed prijaviti carini. Ove bi nove britanske mjere mogle stvoriti uska grla u opskrbi hranom, a vlada ih je već jednom suspendirala jer nije mogla pronaći rješenje.

Uzgoj svinja najviše pogođen

Situacija s tovom i uzgojem svinja ondje se i dalje čini beznadnom. Ministar zaštite okoliša, George Eustice, tvrdi da će vladin paket podrške ovom sektoru pomoći u smanjenju trenutnog zaostatka i da je pomoć u tijeku, navodi PigProgress. Istaknuo je da je reakcija industrije na vize za mesare bila pozitivna i sugerirao da, nakon sastanka s prerađivačima, razmišlja o produženju programa pomoći za privatno skladištenje (PSA) i sheme poticajnog plaćanja za klanje (SIP) do ožujka ove godine.

"Ukoliko se ovi programi prošire, industrija mora učiniti sve što je u njenoj moći da ih iskoristi kako bi maksimizirala dodatnu radnu snagu koja dolazi pod viznom shemom, a da bi se riješili zaostaci", rekao je on.

Rob Mutimer, predsjednik Nacionalne asocijacije uzgajivača svinja je zamolio ministra da sazove okrugli stol prerađivača, trgovaca i proizvođača kako bi se razgovaralo o krizi, rekavši da je do sada bilo malo koristi od paketa podrške i da je malo mesara stiglo u UK.

Industrija gubi milijune

Podaci Odbora za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB) pokazuju da su proizvođači izgubili 30 eura po grlu na svinjama u prvoj polovici 2021. godine, a industrija Ujedinjene Kraljevine nevjerojatnih 171 milijun eura ili 946.000 eura dnevno.

Osim problema s radnom snagom, proizvođači su suočeni s rastućim ulaznim troškovima, uključujući hranu za životinje, kao i daljnja ulaganja kako bi ispunili zakone o emisijama.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Britanija Brexit Svinjogojstvo Rob Mutimer Nestašica hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]