Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Brazila
  • 05.07.2018. 10:30

Brazil - zemlja koja ima gotovo 300 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta

Primiče nam se i četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kakva je poljoprivreda u osam najboljih zemalja? Krećemo s jednom od, kad je u pitanju nogomet, vječnih favorita - Brazilom.

  • 4.125
  • 190
  • 0

Brazil je najveća država u Južnoj Americi, koja se proteže na čak 8.514.877 km2 površine! Raznovrsnog je reljefa i klime. Čine ga brda, planine, ravnice, visoravni i duga morska obala. Većina teritorija nalazi se između 200 i 800 metara nadmorske visine.

Kada je riječ o klimi, jugozapadna obala i primorje imaju vlažnu i vruću klimu. U višim predjelima ljeta su svježija, a godišnja količina padalina manja. Najmanje padalina ima na sjeveroistoku - od 400-500 milimetara. Amazonska nizija ima ekvatorijalnu klimu i jednolično raspoređene padaline tijekom cijele godine. Iznose oko 1.000 mm uz obalu i oko 2.000 mm u najzapadnijem dijelu. Zima traje od lipnja do kolovoza, s prosječnom temperaturom od 13°C do 18 °C, a ljeto od prosinca do veljače s temperaturama iznad 30 °C. U ostalom dijelu godine temperature se kreću do 25 °C.

Ova zemlja ima gustu i razgranatu riječnu mrežu, koja je jedna od najprostranijih na svijetu. 

Poljoprivreda u Brazilu

Brazil je zemlja s brzorastućom privredom, u kojoj veliku ulogu imaju prirodna bogatstva zemlje. Jedna od najrazvijenijih grana privrede je poljoprivreda. Obradiva površina se prostire na gotovo tri milijuna kilometara kvadratnih! Ratarstvom i stočarstvom bavi se oko petine radno sposobnih ljudi. Šumarstvo i ribarstvo su također važne privredne grane, ali puno manje doprinose privredi u odnosu na spomenute dvije djelatnosti. 

Mehanizirana obrada zemlje je rijetka. Traktori i drugi strojevi koriste se uglavnom u južnoj i jugoistočnoj regiji, kao i na zapadnoj granici države. Na sjeveroistoku se na plantažama šećerne trske obrada vrši ručno. Ovdje se nalazi gotovo polovica poljoprivrednih gospodarstava u Brazilu, ali većina je na površini manjoj od pet hektara. Izgrađeni su i veliki sustavi za navodnjavanje, ali ih koristi samo manji broj gospodarstva. Sjeverozapadna regija i amazonsko područje poznati su po šumama, kao i po proizvodnji kakaoa i tropskog voća. U centralnom dijelu nalazi se mnogo pašnjaka. 

Soja
 Soja je tijekom devedesetih godina 20. stoljeća preuzela primat (Foto: Voggacom)

Brazil proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe (79%), ali su i veliki izvoznici (21%). Glavni izvozni proizvodi su: kava, sok od naranče, soja, i usoljena govedina. Brazil je poznat i po proizvodnji naranči i šećera. Svi ovi proizvodi se uzgajaju uglavnom na jugu i jugoistoku zemlje.

Glavni poljoprivredni aduti Brazila

Kava se najviše uzgaja u saveznim državama Minas Gerais, Espirito Santo, Sao Paula i Parani. Soja je tijekom devedesetih godina 20. stoljeća preuzela primat. Uzgaja se uglavnom u saveznim državama Parana i Rio Grande do Sul. Najveći uvoznici brazilske soje su Kina (78.9% brazilskog izvoza), Španjolska, Tajland i Norveška. Trećina svjetske proizvodnje naranči je u Brazilu - dvostruko više nego što se proizvodi u SAD. Brazil je također vodeći proizvođač graha, kukuruza, kakaoa, banana, riže, bibera, luka, kikirikija, čaja i duhana

Brazil je globalni lider u proizvodnji šećerne trske. Žanje se više od 600 milijuna tona svake godine. Ona se najviše uzgaja u državama Sao Paulo, Pernambuko, Minas Gerais, Mato Groso, Goias i Parana.

Broj grla stoke premašuje 200 milijuna, što Brazil svrstava među vodeće zemlje svijeta. Pašnjaci se nalaze uglavnom u južnim i jugoistočnim dijelovima. Savezna država Rio Grande do Sul je središte mesne industrije. Razvijeno je i peradarstvo, čiji su proizvodi također namijenjeni izvozu. 

Šumarstvo i zaštita životne sredine

Šume pokrivaju oko 3/5 površine Brazila, a to je otprilike između 1/6 i 1/7 ukupne površine pod drvećem na svijetu. Proizvodnja drveta je najintenzivnija na jugu i jugoistoku. Ovdje se nalaze velike plantaže eukaliptusa. Drvo s plantaža se koristi za proizvodnju celuloze i papira. 

Brazilci svake godine spaljuju ogromne površine šuma, s ciljem da se stvore pašnjaci, oranice i naselja. To dovodi do niza problema, kao što je emisija plinova s efektom staklenika i drastično smanjenje kisika. Također, uništavaju se prirodna staništa mnogih vrsta biljaka i životinja. Sve ovo prati i erozija tla, posebno zbog oranja i upotrebe herbicida. Poznavatelji kažu da će održivi razvoj u Brazilu ovisiti o sposobnosti zemlje da intenzivira stočarski sektor i modernizira ratarstvo. Zajednički cilj mora biti smanjenje ekspanzije i eksploatacije prirodnih ekosustava. Zbog toga je sve više u centru pažnje i no till obrada zemljišta.

Malo i o nogometu

Kad kažemo nogomet, mislimo Brazil. Ova zemlja je poznata po odličnim nogometašima, ljubavi prema ovom sportu i fanatičnim navijačima. Često se kaže: "Englezi su izmislili nogomet, Brazilci ga usavršili".

Brazil
Englezi su izmisli nogomet, Brazilci ga usavršili (Foto: DasWortgewand)

Brazil je jedini nacionalni tim koji nije propustio nijedno Svjetsko prvenstvo! Šampioni su bili pet puta: 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. godine. Brazil se trenutno nalazi na drugoj mjestu FIFA rang liste, iza Njemačke. Kapetan ekipe koja nastupa u Rusiji je Neymar da Silva Santos Júnior, najplaćeniji igrač svijeta, s angažmanom u Paris Saint-Germainu. Izbornik je Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite. Tim vrijedi nevjerojatnih 927 milijuna eura, a sutra će stati nasuprot Belgijaca. 


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Brazil Poljoprivreda Kava Soja Kukuruz Svjetsko nogometno prvenstvo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić