Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brazil
  • 23.11.2022. 13:30

Brazil - zemlja fudbala, sambe, kafe, soje, ali i problema u poljoprivredi?

Naš prvi protivnik na Svetskom prvenstvu biće zemlja koja je jedan od najvećih proizvođača soje, kafe, pomorandži i drugih poljoprivrednih proizvoda na svetu.

Foto: Ilustracija
  • 293
  • 51
  • 0

Brazil je najveća država Južne Amerike sa 8.516.000 kvadratnih kilometara, površine kao skoro 13 Balkanskih poluostrva i 96 puta veći od Srbije. Imaju oko 300 miliona hektara obradive zemlje, klimu pogodnu za poljoprivredu pa su zato u mogućnosti da proizvode gotovo sve.

Kao rezultat ranog naseljavanja, u jugoistočnom delu razvijena je najuspešnija i najprofitabilnija poljoprivredna proizvodnja u toj zemlji. Zajedno sa severoistokom, značaj poljoprivrednih delatnosti za razvoj regionalne privrede počeo je da raste od 19. veka sa širenjem plantaža kafe. U roku od nekoliko decenija, kafa je radikalno promenila ekonomiju na regionalnom i nacionalnom nivou, zauzimajući mesto glavnog izvoznog proizvoda. Početak uzgoja ove biljke bio je u Rio de Žaneiru, ali se epicentar ove ekonomije preselio u Sao Paolo, koji je iz skromnog provincijskog grada izrastao u metropolu. Iz Sao Paola, plantaže kafe su se širile u državu Minas Žerais, koja je poznata po čuvenoj Arabici i državi Espirito Santo.

U 20. veku, prisustvo plantaža ove kulture u Sao Paolu su se smanjile, a za to vreme druge dve oblasti su preuzele poziciju najvećeg proizvođača. Plantaže kafe u Sao Paolu su zamenili usevi šećerne trske i pomorandže.

Pola tima je iz Sao Paola, slučajno?

Švedski reprezentativac Zlatan Ibrahimović je, upoređujući se sa norveškim kolegom, jednom prilikom izjavio: "Ono što Džon Kerju uradi sa loptom, ja ću sa narandžom". Da li slučajno ili ne, ali baš to loptasto voće pored šećerne trske ima najveću bruto proizvodnu vrednost u Sao Paolu, gde su rođeni svi tehnički potkovani "kreativci" njihovog fudbalskog tima, kao što su Nejmar, Antoni, Rodrigo, Martineli, Žesus. Ne treba puno da budete maštoviti da zamislite kako ovi igrači "pimpuju" narandže na istoku Brazila, dok ih iz iste regije Kazemiro, Fabinjo, Markinjos i Eder MiIitao pokušavaju sprečiti u tome.

Proizvodna vrednost narandže i šećerne trske pre samo četiri godine iznosila je 10,1 milijardu dolara. Sao Paolo je činio 41,86 odsto vrednosti nacionalne proizvodnje trske i 65,1 odsto useva narandže.

Što se tiče stočarstva, ova regija čini oko 11 odsto od ukupno proizvodnje, a istakli su se sektori proizvodnje goveda (2,5 milijardi dolara) i piletine (1,8 milijardi dolara). Ova država je bila odgovorna i za skoro trećinu nacionalne proizvodnje jaja.

Problemi na jugoistoku

Od oko 892.000 poljoprivrednih gazdinstava u jugoistočnom delu Brazila, skoro polovina (423.000) se ne pridržava nikakvih mera za poboljšanje proizvodnje, kao što je recimo plodored ili primena đubriva. Još jedan pokazatelj relativne tehnološke zaostalosti predstavlja broj poljoprivrednih objekata namenjenih za skladištenje. Što se tiče dostupnosti i mehanizacije, od ukupnog broja gazdinstava, samo 17 odsto ima najmanje jedan traktor.

Poljoprivreda Brazila je nedovoljno mehanizovana (Foto: Depositphotos/Naypong)

Pored problema vezanih za ekološke uticaje, postoji i oni koji sprečavaju dalji razvoj poljoprivrede u ovoj zemlji. Ozbiljna prepreka je trošak transporta robe. Teretni transport je u kritičnom stanju i na dugi rok je neodrživ, a stručnjaci ističu da su za poljoprivredu najpogodniji plovni putevi i železnički saobraćaj. No, samo se 35 odsto plovnih puteva efikasno koristi za transport zbog nedostatka intervencija na rekama, a oko 30 odsto glavnih puteva u ovom delu zemlje je ocenjeno da je u lošem stanju.

Kada bi se ovi negativni činioci u poljoprivredi, uz korišćenje tehnologije za povećanje prinosa, sveli na minimum, po mnogim stručnjacima ne bi bilo potrebe da se spaljuje i krči amazonska prašuma, što je slučaj i još jedan veliki problem te države.

Amazon ne sme da se menja za hamburgere

Porast u produktivnosti bi bio veoma značajan, jer Brazil i dalje koristi samo 30 odsto ukupne površine zemlje za poljoprivredu. Dolaskom Žaira Bolsonara na mesto predsednika 2019. godine, primena strogih brazilskih zakona o zaštiti životne sredine je drastično smanjena i Amazon je izgubio veliko šumsko područje, površinski veličine Belgije. Sve u svemu, poljoprivredna proizvodnja je u tom delu u stalnom porastu.

Amazon je izgubio veliko šumsko područje (Foto: Depositphotos/gustavofrazao).

Prema poslednjem popisu, otkriveno je da je taj region dom za 30 odsto stoke u zemlji i da 42 odsto brazilske soje dolazi iz njega. Ima poljoprivrede koja je legalna, ali značajni deo se odvija na nelegalno posečenom zemljištu. 

Koliko je stočarstvo bitno i zastupljeno, govori podatak da imaju preko 200 miliona grla stoke, a u Maranjau i festival u koji upravo oslikava tu činjenicu. Bumba-meu-boi je trodnevni festival, jedan od najvećih na svetu, drugi posle karnevala u Riu, ali nije toliko poznat van granica Amazona. Ima mnogo verzija priča koje ga prate, a zasnovan je na legendi o volu koji je uginuo i kasnije vaskrsao. 

Soja, kukuruz i pamuk iz Matopibe

Matopiba je važna poljoprivredna oblast u Brazilu koja obuhvata regije Maranjao, Tokantins, Piaui i Bahiu. Oblast ima dobre geografske uslove za uzgoj žitarica i poseduje relativno jeftinu zemlju. Motopiba čini skoro 10 odsto proizvodnje žitarica u zemlji, a tri glavna proizvoda iz ove oblasti su soja, kukuruz i pamuk. U poslednjih 40 godina površine pašnjaka se konstantno smanjuju.

Soja, kukuruz i pamuk su glavni proizvodi ove oblasti (Foto: Depositphotos/alfibeiro).

Ove zemlje zahvata oblast "Cerrado", ali pošto ona čini punih 21 odsto ukupne kopnene površine Brazila, zahvata i zemlje Mato Groso i Minas Žerais. "Cerrado" je ogromna ekoregija tropske savane, a uključuje i močvarna područja i galerijske šume. To je najveći tip staništa u Brazilu posle amazonske prašume. Karakteriše je ogroman raspon biljnih i životinjskkih vrsta, a Svetski fond za prirodu ga je proglasiobiološki najbogatijom savanom na svetu sa oko 10.000 biljnih vrsta i 10 endemskih vrsta ptica. Takođe, postoji i 200 vrsta sisara, od kojih je 14 endemskih.

Mnogo od novih farmera u regionu Motopiba dolazi iz Južnog Brazila, donoseći kapital i znanje o obradi zemlje. Zato nove farme u regionu obično prvih godina imaju niske prinose, ali kasnije ostvaruju i neke od najvećih u zemlji, nakon što zemljište nekoliko godina tretiraju đubrivom, krečom ili slično. Proizvodnja im se sastoji od rotiranja soje, kukuruza i pamuka. Kada se obezbedi i navodnjavanje, u zapadnoj Bahiji soja bude prva zasađena kultura, pa je slede kukuruz ili pamuk.

Koliko je soja u Mato Grosou zastupljena govori i činjenica, da je ta oblast zasebna država, bila bi treći proizvođač soje na svetu, iza samog Brazila i SAD-a.

"Žitnica Brazila"

Na samom jugu Južne Amerike, u oblasti umerene klime, nalazi se država Rio Grande, poznatija kao "žitnica Brazila". Veliki deo brazilskog pirinča se uzgaja na poplavnoj ravnici reka Jakui i Takari. U ovoj "ratarskoj" oblasti na severu te države, na visoravni Parana se uzgajaju i pšenica i kukuruz, a od ostalih useva su zastupljeni i grožđe i duvan.

Na južnim ravnicama su ogromni pašnjaci, pa je ova regija poznata i po stočarstvu. Stada goveda i ovaca čuvaju gaučosi, pastitri Lanosa, čije se životinje hrane preko ogromnih neobrađenih pašnjaka. U ravnici se uzgajaju i svinje. Zvezda Barselone Rafinja je iz ove oblasti i kada god primi loptu i krene u trk po desnom krilu, možete da zamislite kako je to isto radio kao klinac po širokim prerijama s visokom travom u okolini Rio Grandea.

Fudbalska nacija

Brazil - zemlja fudbala, kafe i sambe, sutra uveče će se sastati sa našim timom u okviru grupe G na Svetskom prvenstvu. Njihov nacionalni tim jedini nije propustio ni jedno Svetsko prvenstvo, a da se našalimo, skoro da se isto to može reći i za najtrofejnijeg igrača na svetu Dani Alvesa, koji i u ulasku u svoju petu deceniju, nastupa u žuto-plavom dresu. Sutra se selektor Adenor Leonardo Tite sastaje sa Draganom Stojkovićem i nadamo se će Piksi pronaći pravo rešenje, kao protiv Vaskeza 1990. u petercu Španije.

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/es@neopix.com.br/moviafilmes Bigstockphoto/Ines-la-luz


Tagovi

Brazil Poljoprivreda u Brazilu Kafa Proizvodnja soje Stočarstvo Brazila Amazonija Matopiba Žitnica Brazila Fudbal Katar 2022 Svetsko nogometno prvenstvo


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva