Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 13.08.2021. 07:30

Brazil ima plan značajno povećati izvoz mesa, soje i kukuruza

U idućih deset godina ova zemlja želi steći još veću moć na tržištu povećavajući proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a samim time i njihov izvoz.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 240
  • 39
  • 0

Brazil, zemlja čije se obradive površine prostiru na više od 350 milijuna hektara i koja ima ogromnu moć na svjetskom poljoprivrednom tržištu, želi značajno povećati izvoz. Njihov je plan, kako piše agrarheute, u idućih deset godina povećati proizvodnju, posebice mesa, soje i kukuruza.

Za peradarstvo predviđaju rast od 28 posto na 18,8 milijuna tona u sljedećih deset godina. Očekuje se i povećanje proizvodnje govedine za 17 posto u istom razdoblju, ali i svinjetine za gotovo 26 posto. Shodno tome, iz Ministarstva poljoprivrede ove zemlje se nadaju da će izvoz svinjskog mesa porasti za 34 posto na 1,4 milijuna tona, govedine za 31 posto na 3,6 milijuna tona te peradi za 29 posto na 5,3 milijuna tona u 2030. godini.

Veće poljoprivredne površine

Prema njihovim proračunima, površina pod žitaricama na tom području povećat će se za 18 posto u sljedećih deset godina i iznositi 80,8 milijuna hektara. Na temelju toga, očekuje se da će ta proizvodnja doseći 333 mil. tona u sezoni 2030/2031., što je rast od 27 posto u odnosu na ovogodišnju.

Ilegalno krče Amazonu kako bi EU imala dovoljno soje?

Ministarstvo također predviđa jačanje uzgoja soje i kukuruza. Očekuje se da će prinosi soje od 175,4 milijuna tona u sezoni 2030/2031 premašiti ovogodišnje za 30 posto. Shodno tome, nadaju se da će izvoz porasti za više od trećine na 116 milijuna tona.

Što se tiče kukuruza, projekcije pokazuju rast od 29 posto na 124,1 milijun tona, čime će izvoz u ostale zemlje porasti za čak 44 posto i iznositi 42,4 milijuna tona.

Ministarstvo također smatra celulozu jednom od bitnih dobara za budući razvoj proizvodnje, a njen bi izvoz u budućnosti mogao porasti za 35 posto na 21,3 milijuna tona. 


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Brazil Izvoz Soja Kukuruz Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!