Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje međustope PDV-a
  • 10.07.2014. 12:20

Boris Lalovac: Niži PDV na strateške proizvode!

Poreznom i fiskalnom politikom podići hrvatsko gospodarstvo?

Foto: depositphotos.com
  • 419
  • 82
  • 0

Boris Lalovac je prije samo dva mjeseca preuzeo vodstvo u Ministarstvu financija, a nedavno je po savjet otišao kod Wolfganga Schaeubelea, najutjecajnijeg ministra financija u EU i strogog zagovornika primjene europskih fiskalnih pravila. Taj posjet bi svakako mogao uroditi velikim promjenama u poreznoj politici.

Njemačka će nam naime, biti strateški partner u Proceduri prekomjernog deficita, naravno, u suradnji s Europskom komisijom, dok će nam pomoć oko Porezne uprave pružiti Bavarci. Okrećemo se napokon - poduzetnicima.

Jedna od bitno očekivanih promjena je i smanjenje međustope PDV-a za hranu!

Hrvatska mora ozbiljno razmišljati o međustopi PDV-a za hranu. Usporedimo li se sa susjednim zemljama, naš porezni sustav nije stimulativan ni za potrošnju, ni za rad. Moramo početi porezno stimulirati rad i potrošnju.

Kada bi moglo doći do konkretne promjene, još je uvijek nemoguće predvidjeti. Stopu PDV-a nužno je sniziti, pogotovu na hranu koja se proizvodi u Hrvatskoj.

"Moramo ipak za to imati kvalitetnu analizu postojećeg stanja, ali i buduće proizvodnje", navodi Lalovac. "Snižavanjem PDV-a na proizvod koji u potpunosti uvozimo nećemo stimulirati proizvodnju, nego uvoz. Vjerojatno ne možemo sve proizvoditi, moramo odlučiti koje su nam proizvodnje strateške i to ćemo stimulirati. Pitanje je znači li i svako smanjivanje PDV-a i smanjivanje cijena."

Može li se potrošnja stimulirati drugim mjerama?

Kako uz smanjivanje PDV-a ne mora nužno ići i smanjivanje cijena, umjesto smanjenja PDV-a, mogli bi sniziti porez na dohodak, kako bi ljudi imali više novca. To bi bila alternativna mjera za stimuliranje potrošnje. No, Lalovac navodi da ipak prvo moramo razmotriti što svaka porezna mjera znači za gospodarstvo.

"Možemo svakako razmišljati o smanjenju opterećenja na dohodak, pogotovo ove stope od 40 posto koja je destimulativna za ulaganja u Hrvatskoj. Moramo razmišljati bi li ta mjera donijela rezultate. Ali ne mora to biti na način da se ukine stopa od 40 posto, možda je bolje rješenje promjena platnih razreda. Ili možda možemo povećavati neoporezivi dio plaće, pa uz rasterećenje gospodarstva dobivamo i socijalni efekt. Ništa od toga neće ići bez preciznih analiza", razmišljanja su ministra financija.

Udruga OPGH Život: Smanjenje PDV-a može biti samo socijalna mjera!

Ipak, priča o PDV-u je apsolutno beznačajna u odnosu na trenutne probleme u hrvatskoj poljoprivredi, smatraju u Udruzi Život. Konačno, i Udruga Život je tražila da se PDV na mlijeko ne mijenja, već da se ostavi u cijeni mlijeka. No, za to u Ministarstvu nemaju sluha.

Zbog izuzetno teškog stanja u mljekarstvu i govedarstvu uopće, posebice na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (proizvodnja mlijeka i mesa) predložili su iz Udruge Život kao direktnu mjeru pomoći toj skupini proizvođača, od strane države, a kroz porezni sustav, da se PDV (5%) uključi u cijenu mlijeka. Pad od 30,1% proizvodnje mlijeka, su proizvođači mlijeka najavljivali već nekoliko godina kroz pregovore i prosvjede, ali i u nebrojeim nastupima u medijima. Jedino se kroz ovu mjeru može učiniti razlika.

"Jednostavna je istina da uvozimo polovicu hrane i da je smanjenje PDV-a u prodaji naših proizvoda, istodobno i jednako veliko smanjenje konkurenciji izvana. Prema tome, to može biti jedino socijalna mjera u odnosu na osiromašeno pučanstvo, a u tom slučaju je jeftinije i učinkovitije preusmjeriti iznos koji odgovara utršku PDV-a na uvezenu hranu, u neki oblik socijalne pomoći najpotrebnijima.

Prijedlog o diferenciranju PDV-a na razne proizvode strahovito komplicira sustav i poziva na prijevare, velike inspekcijske vježbe i sl. Osim toga, čini se vrlo upitnim, ne bismo li u slučaju da PDV diferenciramo u odnosu na stupanj samodostatnosti pojedinih artikala, došli pod udar briselske Komisije".

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Boris Lalovac Ministarstvo financija PDV na hranu Sniženje PDV-a Stopa PDV-a Strateški proizvodi Međustopa PDV-a PDV na hranu Wolfgang Schaeubele Porezna politika Prekomjerni deficit Fiskalna pravila Porezni sustav Rad Potrošnja Smanjivanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]