Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 25.02.2023. 15:00

Bolesti životinja: Komisija uskladila pravila o cijepljenju

Nova odluka se prvenstveno odnosi na borbu protiv ptičje gripe.

Foto: Depositphoto/greenoline
  • 330
  • 36
  • 0

Europska komisija objavila je nova pravila za usklađivanje cijepljenja životinja protiv najtežih bolesti, a u sklopu napora da se riješi dosad najveća epidemija ptičje gripe u EU, navodi Euractiv.

Ova visoko zarazna virusna bolest se javlja prvenstveno kod peradi i divljih ptica vodarica. Postoje dva soja virusa: visoko i nisko patogeni, poznati kao HPAI i LPAI.

Epidemija koja i dalje prijeti

Europu je lani pogodio najgori val ptičje gripe dosad. U novom izvješću Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) piše o razmjerima pojave ove bolesti između listopada 2021. i rujna 2022., u 37 europskih zemalja. Borba protiv širenja infekcije kulminirala je s 50 milijuna ubijenih ptica u pogođenim objektima.

Objavljena pravila omogućavaju usklađivanje upotrebe cjepiva u nastojanjima da se spriječi ili kontrolira širenje bolesti. U priopćenju Komisije se navodi da će se tako "omogućiti sigurno kretanje životinja i proizvoda iz objekata i zona u kojima je obavljeno cijepljenje".

"Epidemije nanose ogromnu štetu ovom poljoprivrednom sektoru i ometaju trgovinu", rekla je Stella Kyriakides, povjerenica EK za zdravlje i sigurnost hrane.

Na snazi od 12. ožujka

AVEC, koji predstavlja europski sektor mesa peradi, ističe da je pomak ka zajedničkom okviru EU za cijepljenje dobrodošao jer će biti sve teže kontrolirati HPAI bez cjepiva. Upozorili su da to nije rješenje koje će pomoći da se zauvijek riješimo ptičje gripe. Navode kako se moraju poduzeti i druge mjere, uspostaviti program nadzora koji bi nadgledao djelotvornost strategije cijepljenja. Troškovi će biti visoki i ne mogu pasti samo na proizvođače.

"Industrija zdravlja životinja spremna je dati doprinos kampanjama cijepljenja ako i kada se ukaže potreba, pod uvjetom da vlasti i vlade daju jasne smjernice s vremenskim rokovima koji su kompatibilni s razvojem i proizvodnjom injekcija", izjavila je Roxane Feller, generalna tajnica AnimalhealthEurope.

Nova pravila, koja su u skladu s međunarodnim standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja WOAH, stupaju na snagu 12. ožujka 2023. godine.


Tagovi

Europska komisija Cijepljenje životinja Ptičja gripa HPAI LPAI


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)