Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Francuskoj
  • 09.04.2021. 07:30

Blokiraju promet, prave nerede - francuski farmeri ne žele ZPP?

Francuski farmeri nastavljaju s prosvjedima i neredima na ulicama velikih gradova buneći se protiv reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP). Jedan sektor je u najvećem strahu.

Foto: YouTube/screenshot
  • 1.298
  • 276
  • 0

U Francuskoj su se i jučer nastavili prosvjedi farmera protiv reforme Zajedničke poljoprivredne politike u Europskoj uniji (ZPP). Nakon što je proteklih dana došlo do nasilja i incidenata, kako piše agrarheute, bijesni poljoprivrednici ne odustaju. U ranim jutarnjim satima konvoj traktora krenuo je prema Toulusseu, čime su usporili i zakrčili promet na cestama i obilaznicama. Presjekli su promet na jednoj od autocesta bacajući traktorske gume, piše actu.fr

Prije toga ovaj tjedan su održani i prosvjedi u Bourgesu gdje se okupilo njih 300 do 400, ispred zgrade regionalne uprave za okoliš i prostorno planiranje (Dréal). Na svojim su traktorima izvjesili plakate s natpisima: "Spasi svog farmera" ili "Macron, ne radi gluposti - izbori će uskoro".

Na akciju ih je pozvao Francuski sindikat poljoprivrednika (FNSEA) i organizacija Jeunes Agriculteurs (JA, Mladi poljoprivrednici), koji su prošlog mjeseca organizirali prosvjede u gradu Clermont-Ferrandu. Tada su ljutiti farmeri po gradu rasipali stajski gnoj, traktorima se zabijali u rasvjetne stupove i svađali s policajcima, a neki od njih su i uhićeni.

Međutim, ni jučerašnji prosvjedi nisu prošli mirno. Sudionici su palili gume, bale slame, rasipali stajsko gnojivo, čime i dalje vršeći pritisak na vladu od koje traže uravnotežen i pošten ZPP.

Stočari se najviše plaše ZPP-a?

Naročito se boje stočari jer smatraju da će reforma o kojoj se trenutno pregovara rezultirati značajnim financijskim gubitcima.

"Prema našim procjenama ovom ćemo reformom izgubiti oko 80 eura po hektaru, to je 52 milijuna eura za poljoprivredu regije Centre-Val de Loire", upozorio je Franck Leprêtre, predsjednik FNSEA-e. On strahuje i od toga da se mnogi neće moći nastaviti baviti agrarom zbog ekoloških propisa koji im se nameću. Također, inzistiraju na ZPP-u koji je namijenjen malim proizvođačima, a ne velikim tvrtkama. Bune se i zbog prijedloga zakona o oporezivanju umjetnih dušičnih gnojiva.

"Ako ništa ne poduzmemo, izgubit ćemo između 25 do 30 posto prihoda", rekao je Jean-François Lamassé, iz FNSEA. "Nametnuli su nam ZPP obećavajući kompenzacijsku potporu, a danas i nju uklanjaju. Od 2007. smo u prosjeku izgubili između 160 i 169 eura po hektaru. Po ovoj cijeni ne možemo proizvoditi", upozorava dodajući da je ovo kraj ruralnog života u Francuskoj. "Možda još uvijek postoje Beauce i Brie za uzgoj žitarica i tu će se zaustaviti. Jest ćete falsificiranu pšenicu iz Kanade, povrće uzgojeno pod antibioticima iz Nizozemske, španjolske proizvode s herbicidima zabranjenim u Francuskoj... ", ogorčeno je poručio. 

Francuski resorni ministar, Julien Denormandie je pod sve većim pritiskom uslijed pregovora u Bruxellesu, a farmeri od njega traže da ne prihvati daljnje ustupke koji idu njima na štetu. On im je uzvratio podrškom u objavi na Twitteru napisavši da ne bi bilo jake zemlje bez takve poljoprivrede i da treba imati hrabrosti financirati domaći agrar po poštenoj cijeni.

Neredi na ulicama ove zemlje: 


Tagovi

Francuska Prosvjedi ZPP Neredi Stočari


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]