Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene nafte
  • 21.06.2021. 18:00

Bliži se žetva, a cijene nafte vrtoglavo rastu?

Barel nafte je prošlog tjedna koštao 74,04 američkih dolara, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava. Analitičari očekuju daljnji rast.

Foto: Depositphotos/saharrr
  • 342
  • 113
  • 0

Svjetske cijene barela nafte prošlog su tjedna porasle treći tjedan za redom i dostigle razine koje su posljednji puta zabilježene u travnju 2019. godine. Tako je barel prije nekoliko dana koštao 74,04 američkih dolara, zahvaljujući tome što se najveća svjetska gospodarstva oporavljaju od pandemije SARS-CoV-2, ali i nastavku rasta potražnje.

Prema The Economic Times-u fjučersi su porasli za 0,6 posto na 73,51 dolara za barel, dok je cijena američke sirove nafte sa zapadnog Teksasa skočila za 0,8 posto na 71,64 dolara.

"Potražnja jača brže nego ponuda, pa će trebati povećati ponudu kako bi se pokrila sva potražnja", napominje Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group. Podršku cijenama pružaju i vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja protiv Covida.

Vodeći svjetski trgovci naftom i američka investicijska banka Goldman Sachs procjenjuju da bi cijena barela mogla doseći vrijednost od 100 američkih dolara do kraja 2021. godine, što je neviđeno još od 2014., izvještava Financial Times.

"Mogli ste vidjeti skokove čak više od 100 dolara po barelu, do 130, ali i padanje na 35 dolara", upozorio je William Reed, izvršni direktor američke tvrtke Castleton Commodity International, tijekom globalne konferencije o sirovinama i materijalima. 

"Očekujemo oporavak od Covida, zato ove cijene od 70 dolara nisu toliko šokantne", istaknuo je rekavši kako predviđaju da će se se potražnja do kraja ove godine uglavnom vratiti na razinu prije pandemije.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će barel na londonskom tržištu ovoga ljeta koštati 80 $ jer ubrzanje procesa cijepljenja potiče gospodarske aktivnosti. "Ono u SAD-u i Europi potiče potražnju u isto vrijeme kada OPEC+ ograničava proizvodnju, što podržava cijene", kaže Andy Lipow iz tvrtke Lipow Oil Associates.

U fokusu trgovaca bila je prošloga tjedna ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijsku razinu.


Tagovi

Cijene nafte Nafta Gorivo Rast


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]