Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samo lokalno
  • 17.05.2021. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Bjelovarski doručak: S lokalnih OPG-ova u vrtiće i škole

Drago nam je da djeca jedu domaće i kvalitetno, kaže Davor Krce, jedan od vlasnika OPG-a koji sudjeluje u projektu te napominje da mu je "Bjelovarski doručak" pomogao da svoje povrće plasira i u druge institucije.

Foto: Branka Sobodić
  • 132
  • 4
  • 0

"Bjelovarski doručak” ime je projekta putem kojeg tamošnji vrtićarci i osnovnoškolci od 2017. godine jedu domaće namirnice lokalnih OPG-ova. Na podužem popisu domaćih proizvođača nalazi se i OPG Krce čiji je vlasnik najviše fokusiran na domaće tržište. Kako i sam kaže, domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva žele prvenstveno biti prepoznati po svojoj svježini i kvaliteti proizvoda.  

"Bavimo se uzgojem raznih vrsta povrća, poput rajčice, paprike, krastavaca, tikvica, mladog luka, salate, mrkve, zelja, rotkvice i drugog. Pod plastenicima se trenutno nalazi oko 6 000 kvadratnih metara, dok još oko 1.500 kvadrata očekuje natkrivanje plastenikom", otkriva Davor Krce za čije je gospodarstvo, napominje, "Bjelovarski doručak" bio vatreno krštenje. 

Djeca jedu domaće i kvalitetno 

"No vrlo brzo smo se uhodali i mislim da nam ide dobro. Drago nam je da djeca jedu domaće i kvalitetno. Nakon vrtića i škola, vrlo brzo smo ušli i u druge javne nabave, za još neke institucije na području Bjelovara", ističe.

Plastenici obitelji Krce 

Kao i svakom drugom domaćem proizvođaču, plasman proizvoda na lokalnom tržištu važan je i vlasniku OPG-a Horvat, koji je također dio projekta. Vlasnik Nenad Horvat tvrdi da bi trud svih proizvođača bio uzaludan da ne postoji dobra povezanost s tržištem, gradskim vlastima i samim potrošačima. Dobra volja, predan rad i ljubav prema stanovnicima bjelovarskog kraja baza je dobrog poslovanja.

"Kroz “Bjelovarski doručak” nudimo domaće jabuke, koje uzgajamo u tri sorte, braeburn, idared i zlatni delišes", kaže Maroje Ljubičić iz istoimenog OPG-a koji je, naglašava, jako zadovoljan inicijativom da domaći proizvođači svoje voće, povrće i ostalo plasiraju u vrtiće i škole. U današnje vrijeme je, smatra, važno da djeca konzumiraju domaće namirnice, o njima uče i znaju koliko je domaći proizvod bolji od uvoznog.

Vezano za sam projekt, iz Grada Bjelovara poručuju kako im je izuzetno stalo do zdravog života i razvoja djece. Novčana sredstva nisu uložili već samo volju i trud, zajedno s domaćim proizvođačima. 

Batat s bjelovarskih polja 

Na ovom području djeluje i OPG Bobinac čiji vlasnici uskoro kreću u montažu četvrtog po redu plastenika. Batat, mrkva, peršin, celer i pastrnjak samo su neke kulture koje uzgaja obitelj Ivana Bobinca. Iako ne sudjeluju u “Doručku”, u OPG-u su u potpunosti posvećeni proizvodnji domaćeg povrća, za kojim od strane Bjelovarčana vlada veliki interes, posebno na gradskoj tržnici. 

"S obzirom da prosječna cijena plastenika od 320 kvadrata s najlonom iznosi oko 40 tisuća kuna, iskoristili smo mjeru Grada putem koje je ostvarena subvencija za jedan plastenik u iznosu 9.500 kuna. Dokle god je tržište pogodno za širenje, namjeravamo se baviti ovim poslom", kaže Bobinac te dodaje da je zadovoljan situacijom na lokalnom tržištu. 


Tagovi

Bjelovarski doručak OPG Krce OPG Horvat OPG Llubičić Suradnja Škole Vrtići


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]