Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori
  • 08.12.2021. 07:30

Biostimulatori su odgovor na visoke cijene gnojiva?

Biostimulatori ne daju hranjive tvari, ali svojim djelovanjem omogućavaju biljkama da ih usvajaju, iskoriste na najefikasniji način jer podržavaju metaboličke procese.

Foto: Depositphotos/olegpavcom@gmail.com
  • 1.715
  • 151
  • 2

Posljednjh mjeseci cijene poljoprivrednih gnojiva rapidno rastu što predstavlja veliki izdatak za proizvođače. Ova godina je donijela velika poskupljenja koja rezultiraju smanjenjem zasijanih površina. Alternativa je upotreba prirodnih, ali i biostimulatora.

Pravilnik o gnojivu, Zeleni plan, strategije od polja do stola i integrirana proizvodnja usjeva, kao i klimatske promjene, zahtijevaju puno od ratara, povrtara i voćara. Ulaganja za nabavku mineralnih gnojiva postaju sve veća. Zbog toga se mnogi okreću upotrebi biostimulatora.

Kako bi se spriječili gubici nutrijenata ili ostali barem na istoj razini, potrebno je povećati njihovu efikasnost, odnosno učiniti ih pristupačnijim za usvajanje. 

Ni gnojiva ni pesticidi

Koliko je njihova upotreba značajna govori i podatak da su definirani standardima EU: "Biostimulansi nisu ni gnojiva ni pesticidi. Umjesto toga, to je generički izraz za novu klasu proizvodnih resursa prema Uredbi EU o proizvodima gnojiva (EU 2019/1009). U budućnosti će formirati nezavisnu grupu proizvoda sa CE oznakom (PFC 6)", navodi agrarheute

Brojne su prednosti korištenja biostimulatora - kako ih odabrati?

Oni nude nove, komplementarne načine za integriranu biljnu proizvodnju kako bi se osigurala kvaliteta i prinos. Sami ne daju hranjive tvari, ali svojim djelovanjem omogućavaju biljkama da ih usvajaju, iskoriste na najefikasniji način jer podržavaju metaboličke procese. Na taj način pospješuju prirodne fiziološke procese. Njihov učinak nadilazi učinak gnojiva, jer bi trebala optimizirati efikasnost gnojiva i smanjiti unos hranjivih tvari.

Velika pomoć biljkama

Razne su vrste ovih proizvoda. Njihov sastav su različite tvari ili mikroorganizmi koji stimuliraju prirodne procese i tako povećavaju unos nutrijenata i efikasnost te poboljšavaju toleranciju na stres. Najčešće se radi o huminskim ili amino kiselinama, ekstraktima algi, mikroorganizmima, anorganskim ili bio supstancama.

Klimatske prilike se mijenjaju i biljke koje uzgajamo su sve više izložene stresu, zbog toga im je potrebna naša pomoć, posebno kada su u pitanju sušni periodi tijekom proljeća, oporavak od djelovanja mraza, ili pak ekstremno visokih temperatura i suše tijekom ljeta.

Svojim djelovanjem oni jačaju korijen biljke, poboljšavaju zemljište, ali i usvajanje hraniva - prevode nepristupačne u pristupačne oblike da ih biljke mogu usvajati, poboljšavaju strukturu tla, mijenjaju pH reakciju tla, djeluju na proces vezivanja dušika, poboljšavaju imunitet biljaka koje uzgajamo.

Prema riječima dr. Svena Hartmanna, voditelja odjela za ishranu biljaka i biostimulansa u Industrieverband Agrar e.V., udruženja koje zastupa interese agrokemijske industrije u Njemačkoj, ova sredstva prvenstveno utječu na okolišne uvjete i predstavljaju "alat" uz zaštitu usjeva, gnojidbu i sjeme, ali nisu zamjena za gnojivo. Prema njegovim riječima, neophodno je donijeti standarde o kvaliteti i obaviti ispitivanja kako bi se pokazale prednosti takvih preparata. 


Tagovi

Biostimulatori Zamjena za gnojiva Cijena gnojiva Usvajanje nutrijenata EU uredba Sven Hartmann


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić