Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko kotor
  • 17.11.2017. 18:00

Bioplinsko postrojenje riješeno, u planu je i 15 peradarnika!

Bioplinsko postrojenje tvrtke Eko kotor u Kotoribi otvara se sljedeći tjedan. U radu im pomažu teleskopski utovarivači Manitou čiji zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Euromarkt iz Zagreba. Uz postrojenje plan im je graditi peradarnike, solarnu elektranu i uzgajalište riba!

Foto: Ivana Jurišić
  • 2.107
  • 131
  • 0

Prošlo je više od pet godina otkako je tvrtka Eko kotor započela pripreme oko izgradnje biplinskog postrojenja u Kotoribi. Nakon dugotrajnog i iscrpnog prikupljanja dokumentacije, pokrenuta je izgradnja, a ovih dana očekuje se pokretanje proizvodnje

"Nakon dugo godina sve pripreme su gotove i sljedećeg tjedna službeno započinjemo s radom", rekao nam je direktor Dario Friščić s kojim smo dogovorili sastanak u sjedištu tvrtke u Kotoribi. Riječ je o jedinstvenom projektu u Međimurskoj županiji koji će, ako sve bude išlo po planu, u sljedećih nekoliko godina zapošljavati 40-ak ljudi. "Sada planirano zaposliti pet novih ljudi, a poslije kako bude", kaže Dario koji ovih dana radi od jutra do mraka kako bi sve bilo spremno za početak rada bioplinskog postrojenja. Kapacitet postrojenja je trenutno 1 MW, dok se u sljedećih godinu do dvije planira povećati na 2 MW električne snage.

Plan je izgraditi 15 peradarnika i uzgajalište riba

"U planu je izgradnja 15 peradarnika s više od 20 pratećih objekata i povećanje s i MW-a na 2 MW-a električne energije", kaže Dario. Uz to, u planu je i izgradnja solarne elektrane i uzgajalište riba. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 190 milijuna kuna. Postojeći dio financiran je kreditom banke u iznosu od 65 milijuna kuna. Povratak investicije očekuje se kroz nekoliko godina.

Neophodni pomoćnik u radu im je teleskopski utovarivač Manitou

Sve dok se peradarnici u sklopu postojenja ne izgrade, sirovina potrebna za proizvodnju nabavlja se iz obližnjih. Kako se mnogi vlasnici peradarnika nisu pripremili za novu direktivu, najoptimalnije rješenje za zbrinjavanje stajskog gnoja postaje odvožnja u bioplinsko postrojenje.

Prema provedenoj studiji o utjecaju bioplinskog postrojenja na okoliš, ustanovljeno je da bioplinsko postrojenje nema negativan utjecaj.

Neophodni pomoćnici teleskopski utovarivači Manitou

Radnicima u proizvodnji su od velike pomoći teleskopski utovarivači Manitou čiji je zastupnik za Hrvatsku tvrtka Euromarkt iz Zagreba, koja je ujedno jedini ovlašteni zastupnik Manitou teleskopskih utovarivača i terenskih viličara u Hrvatskoj. Euromarkt prije dvije godine postaje ovlašteni zastupnik, a suradnja s proizvođačem Manitou traje već pet godina. i

"Teleskopski utovarivač Manitou MLT 840-137 PS+ imamo već 18 mjeseci. U tom razdoblju pokazao se kao neophodni pomoćnik u radu", rekao nam je Friščić. "Prije svega služi nam za utovar sirovine kod punjenja biplinskog postrojenja, a od velike je pomoći i kod pretovara, te poslova na polju. Uistinu svestran stroj bez kojeg ne bismo mogli".

Kad je riječ o strojevima poput teleskopskog utovarivača, servisna podrška neophodna je za neometani rad. Ukoliko dođe do problema, klijentima su uvijek dostupni serviseri. Kako bi bili u toku s tehnologijom, serviseri tvrtke Euromarkt odlaze na posebne edukacije za servis teleskopskih utovarivača u sjedište tvrtke u Francusku. Edukacija se odnosi na korištenje i razumijevanje Manitou dijagnostika, te mogućnosti otklanjanja nastalih kvarova na strojevima.

Dario Friščić i Ilija Jagodin

"Kad čujemo za problem, naši serviseri izlaze na teren", rekao nam je Ilija Jagodin iz Euromarkta. "Naravno, vrijeme rješavanja problema ovisi o kvaru i o rezervnim dijelovima. Najfrekventnije dijelove uvijek imamo na skladištu u Zagrebu, a oni dijelovi koji trenutno nisu dostupni na skladištu, dostavljaju se za manje od 18 sati u Zagreb izravno iz tvornice u Francuskoj."

Foto: Ivana Jurišić


Fotoprilog


Tagovi

Eko kotor Euromarkt Teleskopski utovarivač Manitou Bioplinsko postrojenje Kotoriba


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Euromarkt d.o.o.

I. Resnik 45, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 098 202 199, e-mail: ilija@euromarkt.hr web: http://euromarkt.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]