Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodinamička poljoprivreda
  • 09.09.2013.

Biodinamika kao dio društvenog projekta

Izradit će se tri kurikuluma za osposobljavanje Roma za biodinamičke povrtlare, voćare, te skupljače i uzgajivače ljekovitog i jestivog bilja

Foto: RGBStock.com
  • 1.029
  • 77
  • 0

Bernarda Orehovec, pionirka u biodinamičkoj poljoprivredi, koja se kao predavačica uključila u projekt društvenog uključivanja i zapošljavanja Roma upravo kroz biodinamičku poljoprivredu, koju je osmislio dr. Rudolf Steiner, optimistična je jer joj se, kako kaže, već javilo dosta ljudi. Osnivanje barem triju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i zadruge, cilj je projekta vrijednog 132.818 eura. Djelomično ga sufinanciraju EU i vladin Ured za udruge, a nositelj mu je čakovečka udruga Autonomni centar ACT, u kojoj ističu da su Romi marginalizirani i teško dolaze do posla. Čak 72 posto odraslih nema završenu osnovnu školu.

"Veće sudjelovanje Roma na tržištu rada poboljšat će ekonomsku produktivnost, smanjiti državne izdatke za socijalnu pomoć i povećati prihode od poreza na dohodak. Stvarat će se u javnosti pozitivno ozračje i veća otvorenost prema Romima. To je izravan doprinos njihovoj integraciji", istaknuli su voditelj projekta Teo Petričević i projektna asistentica Rusalka Majer.

Izradit će se tri kurikuluma za osposobljavanje za biodinamičkih povrtlara, voćara, te skupljača i uzgajivača ljekovitog i jestivog bilja. Gospodarstva će se opremiti sjetvenim materijalom i alatom. Za biodinamičku poljoprivredu specifično je da se u uzgoju ne koriste pesticidi i herbicidi, već isključivo prirodni biljni preparati koji se primjenjuju u točno određenim razdobljima rasta biljke, u skladu s vremenskim i planetarnim utjecajima. Naime, biodinamičari prate “Mjesečev sjetveni kalendar”. Biodinamika je, kako neki drže, korak ispred ekološke poljoprivrede jer biodinamičari siju, presađuju i ubiru plodove precizno slijedeći kalendar što prati sideričku godinu i Mjesečevu putanju.

"S pripadnicima romske zajednice već sam surađivala preko javnih radova. Zoran Bogdan iz Pribislavca uz pomoć supruge uređuje svoj ekološki vrt, a očekujem da će on biti prvi nositelj OPG-a i najbolji primjer ostalima", kaže Bernarda Orehovec. No, Bogdanovi o OPG-u zasad ne razmišljaju.

"Nama bi više odgovaralo da se zaposlimo kod nekog. Ovdje u naselju plastenici nemaju smisla jer će nam sve porušiti, pa ne vidim kako obrađivati vrt za prodaju. Ovo što sadimo, rajčicu i krastavce, sadimo za vlastite potrebe", kaže Z. Bogdan za Poslovni.hr.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Bernarda Orehovec Biodinamička poljoprivreda Rudolf Steiner ACT Mjesečev sjetveni kalendar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]