Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izolacijski materijali
  • 27.01.2020. 07:30

Biljke izolacijski materijali - konoplja, pir, riža i druge žitarice

Francuska je dobar primjer kako se mogu proizvoditi prirodni izolacijski materijali od konoplje, pira i ostalih žitarica te raznog biootpada.

Foto: Depositphotos/mkuchina
  • 500
  • 81
  • 0

Dok je bioekonomija u fazi razvoja u Europi, pitanje otpada u Francuskoj dovedeno je u prvi plan nedavnim usvajanjem zakona o otpadu i kružnoj ekonomiji.

Francuska dobar primjer kako uspjeti u proizvodnji bioizolatora

Francuski mali poduzetnici su počeli s korištenjem otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije i pretvorili ih u izolacijske materijale. Ta je zemlja jedna od rijetkih europskih zemalja koja je 2017. godine usvojila nacionalnu strategiju o bioekonomiji, odnosi se na razdoblje od 2018. do 2020. godine, a posebno je usmjerena na sektor bioekonomije koji nije povezan s hranom. Među usvojenim mjerama je stvaranje europske oznake "Bio proizvod".

Miskantus, građevinski materijal budućnosti koji dolazi s - polja

Takva oznaka već postoji u Francuskoj, a proizvodi koji ju nose trebaju sadržavati najmanje 70% materijala izrađenih od biomase (za polučvrstu izolaciju) i olakšava pristup proizvodima organskog podrijetla na javnim tržištima kako bi se potaknula njihova upotreba u upravama i javnim tijelima (bolnice, škole itd.).

Razvijanje sektora prirodne izolacije

Bioekonomija čini oko 2.100 milijardi eura prometa u Europskoj uniji, a udio Francuske na tržištu iznosi 316 milijardi eura te je zauzela drugo mjesto, odmah nakon Njemačke. Također, Francuska je iza Kine drugi najveći proizvođač izolacije od konoplje. Sukladno tome, u Francuskoj se počeo razvijati sektor prirodne izolacije, koji se oslanja na proizvode koji se temelje na biološkoj i organskoj osnovi, piše euractiv.

Primjerice, jedna francuska tvrtka reciklira novine od 2009. godine kako bi stvorila izolacijske ploče. Međutim, posljednjih godina razvijeni su novi oblici prirodne izolacije od biootpada korištenjem zrna žitarica ili otpada dobivenog uzgojem riže, pira ili heljde. U usporedbi s tradicionalnim izolacijskim materijalima kao što je staklena vuna, oni imaju puno bolju ravnotežu ugljika, ali i nižu zapaljivost od drugih proizvoda iz biološkog izvora poput slame.

Klasična riža se obično koristi za punjenje jastuka i popluna, ali ona ima i značajne izolacijske prednosti. Njena ljuska se smatra jednim od najjeftinijih izolatora na tržištu s brojnim prednostima poput otpornosti na vlagu, male vjerojatnosti od zapaljivosti, a može se koristiti kao izolator i zimi i ljeti.


Tagovi

Izolacijski materijali Bioizolatori Francuska Konoplja Žitarice Prirodna izolacija Bioizolator


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]