Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć biljkama
  • 26.05.2023. 10:30

Bez karence, rezidua i vjerodajnica - folijarno gnojivo za pomoć nasadima

Oborinama nema kraja, a plamenjača, siva plijesan i paunovo oko prijete biljkama – kako im pomoći nakon obilnih kiša, pitali smo stručnjake.

Foto: Matko Begović/PIXSELL
  • 4.537
  • 299
  • 0

Ima li kraja oborinama ovog svibnja, pitaju se mnogi poljoprivrednici. Meteorolozi zasad nemaju dobre vijesti, kiša se nastavlja i idući tjedan diljem zemlje, pa se treba pripremiti na situaciju koja će nas dočekati na poljima, jednom kada im se bude moglo pristupiti...

Kako sačuvati vinovu lozu, maslinike i povrtne kulture od bakterioza i gljivičnih bolesti, kojima ovi ekstremno vlažni uvjeti itekako pogoduju, te kojim sredstvom spasiti nasade, razgovarali smo sa stručnjacima za povrće, masline i vinovu lozu iz tvrtke AgroChem Maks.

U zaštiti vinskog i stolnog grožđa, veliki su problemi s plamenjačom vinove loze, doznajemo od agronoma Igora Gomezelja. On kaže da vinogradari stalno traže nove djelatne tvari, dodatke i kombinacije kojima žele osigurati da plamenjača ne probije zaštitu, i onda se rade svakakve alkemijske kombinacije koje često puno koštaju, a daju slabe rezultate.

On preporuča nešto novo, učinkovitije i cjenovno povoljnije sredstvo, koje zbog svog biostimulativnog djelovanja i ekološki prihvatljive formulacije nadmašuje očekivanja. Nema karence, niti rezidua i ne zahtijeva vjerodajnice pri kupnji.

Riječ je o folijarnom gnojivu s jedinstvenom kombinacijom bakra, fosfora i kalija, namijenjenog stimuliranju rasta i smanjenju zaraze biljnim bolestima.

"TORA Blue je nezamjenjiv proizvod u vinogradarstvu, koristi se u bilo kojoj tehnologiji, daje dodatno osiguranje od bolesti i dodatnu hranu lozi u ključnim trenucima u vegetaciji kada je najbitnije – i sve to po izuzetno povoljnoj cijeni“, kazao je Igor Gomezelj, diplomirani inženjer agronomije koji je lani najviše uspjeha s tim preparatom imao na vinogradima sa smanjenom osnovnom gnojidbom i lošom kondicijom loze.

Vinogradi na Pelješcu tretirani sa TORA BLUE  - zdrava loza u dobroj kondiciji kroz čitavu sezonu.

Ovaj proizvod može koristiti široki krug poljoprivrednika, ali i hobista, jer ne pripada među sredstva za zaštitu bilja, ekološki je povoljniji te ima jako nizak postotak bakra, ali taj sistemični bakar ima jako dobro djelovanje, objasnio je Gomezelj.

"U vinogradarstvu, maslinarstvu i zaštiti povrća imali smo jako dobre rezultate u prevenciji bolesti, čak i u nekim kurativnim tretmanima i u korištenju sa standardnim sredstvima za zaštitu bilja. Što je najbolje, ovaj je proizvod dostupan svima – što se tiče nabave i korištenja – može ga nabaviti bilo tko i koristiti u bilo kojoj kulturi koju ima na gospodarstvu ili okućnici“, rekao je stručnjak tvrtke AgroChem Maks.

Ekološki prihvatljiv preparat

Trend je takav da se traže ekološki prihvatljiviji preparati. Tržište zahtijeva da se smanji količina bakra i drugih djelatnih tvari u zaštiti bilja. Osim toga, sve je veća potražnja za proizvodima koji služe za zaštitu bilja, a pri tom ne zahtjevaju dodatne profesionalne certifikate.

TORA Blue je proizvod koji zadovoljava sve te kriterije jer ga bez ikakvih potvrda o završenom tečaju, certifikata i vjerodajnica - mogu ga koristiti i svi oni koji imaju okućnice i vrtove, pa se uzgojem bave iz hobija.

Gomezelj ističe da zbog posebne tehnologije i kombinacije visoko aktivnog bakra, fosfora i kalija, TORA Blue ima jače djelovanje na biljne bolesti nego tradicionalni čisti bakar koji se koristi kao kontaktni fungicid.

"To je jako bitno zbog sinergije između male količine bakra, fosfora i kalija koji aktivno djeluju na zarazu i bolesti. Preparat je ekološki prihvatljiv i ima puno jače djelovanje nego stari tradicionalni kontaktni fungicid“, kazao je Gomezelj.

Primjenjuje se u vinogradima kroz cijelu sezonu, objašnjava on, na jugu Hrvatske od faze razvoja vinove loze 20 do 30 centimetara na više. Može se koristiti u bilo kojem tretmanu, kao prevencija bolesti i kao dodatna folijarna prihrana.

U povrću se koristi od proizvodnje presadnica pa do pred berbu, budući da nema karence niti rezidua. U maslinarstvu se koristi kroz cijelu sezonu s naglaskom na termine kada je najveći pritisak bolesti paunovog oka.

Svjedoci smo ekstremnih uvjeta u vinogradima i drugim kulturama, jer je dug period kišnog vremena i ne može se napraviti adekvatna zaštita, zato je još važnije da se prvom prilikom uz standardnu zaštitu fungicidima doda i TORA Blue, jer to će ojačati oslabljenu biljku te imati biostimulativni učinak objasnio je Gomezelj te naglasio. "Bitno je da se zaštita i prihrana naprave što prije, čim se fizički može ući u vinograd. Doze su od 2 do 3 litre na hektar“.

Specijalistica za povrtne kulture, Nataša Mužević, kaže da je TORA Blue neočekivano dobar preparat, koji u stopu slijedi svjetske trendove. Ističe da je odlično rješenje za bolesti koje se, uslijed promjene klime, ne mogu riješiti standardnim sredstvima za zaštitu bilja (bakterioze i viroze). Isprobali su ga u najgorim uvjetima prošle godine, sredinom lipnja na nasadu paprike koja je bila puna bakterioza.

"Biljke su bile male, jadne i bolesne, a nakon dva tretmana s 2,5 litre na hektar TORA Blue imali smo potpuno zdrave biljke, nije bilo nikakvih simptoma na listovima, a osiguran je jako dobar urod“, rekla je Nataša Mužević, dipl.ing.agr.

Paprika prije (lijevo) i poslije tretiranja (desno) s TORA Blue.

Rezultati na starijim sortama i hibridima kupusa bili sjajni, nastavlja Nataša. Kao i za svaki fungicid treba ići preventivno, ali ovaj preparat može pomoći i kad je zaraza već tu, navodi Mužević.

Ove godine, zbog niske temperature i velike vlage, očekuje se velika rasprostranjenost sive plijesni, bolesti velikog broja povrtnih kultura, koju se često ne može ukloniti uobičajenim sredstvima.

Obzirom da se bolest javlja neposredno pred berbu, ne smiju se primjeniti ništa od konvencionalnih sredstava, jer je karenca preduga.

"Takav slučaj imamo ove godine na ranim kupusima koji su kratke vegetacije i koji će vrlo brzo doći od polja do stola, pa moramo ići s preparatom koji nema karencu, a osigurava urod i plod – to je TORA Blue, jer ništa drugo neće donijeti rezultat. Ekonomski je i rezidualno prihvatljiv – za sve nosi benefit,“ kazala je Mužević.

Taj proizvod ne ostavlja rezidue, a pravilnom primjenom i dva do tri tretiranja tijekom sezone, osigurat će da nemate bolest, zaključila je ona. Prvo tretiranje treba napraviti prije pojave bolesti, a ako se negdje pojavi bakterioza, dva tretiranja i 2,5 litre na jedan hektar pokazat će jako dobre rezultate.

Ako je nasad u dobroj kondiciji treba samo TORA Blue, nema povoljnije zaštite od toga. "Ako je zaraza eskalirala, onda mu se može dodati neoram ili neki drugi preparat“ kazala je Nataša Mužević.

U maslinicima korištenje tokom cijele godne

U maslinicima u Dalmaciji i Istri , maslinari vode bitku s paunovim okom, a ovaj preparat može učiniti veliku razliku u maslinicima, navode u AgroChem Maksu.

Lani su stručnjaci ove tvrtke na nekoliko lokacija različitih maslinika, istraživali korištenje TORA Blue preparata bez drugih fungicida te došli do jako dobrih rezultata -  cijeli habitus biljke bio je značajno boljoj kondiciji, s puno više zdravih listova te bujnije krošnje, pa čak i zametanja cvjetnih pupova.

 Maslina koja nije tretirana folijarnim pripravcima (gore) i maslina dva puta tretirana pripravkom TORA BLUE (dolje) – vidljiva razlika u šteti od paunovog oka i ishranjenosti lisne mase.

Njihov predstavnik za Istru, Josip Bunjevac, kaže da su tamo mnogi poljoprivrednici osvješteni po pitanju korištenja folijarnih gnojiva.

"Zbog kiša, maslinari još nisu krenuli s ozbiljnom zaštitom od bolesti i sad je najbolje vrijeme za korištenje ovog preparata, kako bi prinos bio bolji“, kazao je Josip Bunjevac, mag.ing.agr. 

On ističe da TORA Blue ima sistemično djelovanje, ne djeluje samo kao folijarno gnojivo nego i kao sredstvo za zaštitu bilja, te ga je dobro kombinirati s drugim sredstvima kao bi se produljilo zaštitno djelovanje kod bolesti koje napadaju maslinu.

Pošto je maslina zimzelena, ovo se folijarno gnojivo može koristiti tijekom cijele godine - nakon berbe kad ljudi tradicionalno rade neku zaštitu rana od tresača, ali i poslije rezidbe u proljeće, rekao je Bunjevac, tvrdeći da za taj preparat nema ograničenja u maslinarstvu, kao u vinogradarstvu kada se mora čekati neka fenofaza da loza naraste da bi mogla usvojiti pripravak.

Više o primjeni i doziranju pogledajte ovdje.

Upravo su masline tema međunarodnog projekta koje tvrtka Agrochem Maks provodi u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša te talijanskim znanastvenim institucijama.

Riječ je o istraživanju o suzbijanju gljivičnih bolesti i bakterioza u maslinarstvu uz primjenu manjih količina bakra. Testiraju se ekološki prihvatljive formulacije koje imaju značajno djelovanje na paunovo oko i bakterijski rak masline.

Cilj projekta je da se u realnim proizvodnim uvjetima i u laboratoriju testiraju djelovanja bakrenih preparata sa što manjim postotkom bakra u sastavu, u kombinaciji s organskim preparatima i biostimulatorima.

Postotak bakra nije ključan

Naši sugovornici zaključili su da ovaj proizvod daje više nego što su očekivali, te da se poljoprivrednici koji ga jednom probaju vraćaju po još.

Stručnjaci tvrtke AgroChem Maks: Josip Bunjevac (gore lijevo), Igor Gomezelj (gore desno), Nataša Mužević (dolje lijevo) i Davor Hodak (dolje desno).

Lani kada se TORA Blue počela šire primjenjivati, povrćari su bili vrlo skeptični, posebno zbog postotka bakra u tom preparatu.

"Pitali su me jesi li sigurna da je 1% dovoljno, a ja sam im rekla da je to sasvim dovoljno zbog ostalih fsastojaka koje preparat sadrži, pa i u najgorim uvjetima izvuče proizvodnju", zaključila je Nataša Mužević i dodala: "To je custom-made proizvod, probajte ga jednom i vratit ćete se po još“.

Njen kolega taj preparat preporuča profesionalcima i onima koji se samo povremeno bave poljoprivredom.

"Mislim da zbog svog dobrog djelovanja na bolesti i blagotvornog djelovanja na opću kondiciju biljke, povoljnu cijenu i široku dostupnost na tržištu – ima dovoljno argumenata da svi poljoprivrednici i hobisti isprobaju TORA Blue i da se uvjere brzo u učinkovito djelovanje“, kazao je Igor Gomezelj.

U nepredvidivim vremenima i čestim promjenama regulative vezano za sredstva za zaštitu bilja, pitanje je što nam predstoji u budućnosti.

"Svake godine sve više se aktivnih tvari i sredstva za zaštitu bilja zabranjuje, ali zaboravite prošlost - ovo je folijarno sredstvo budućnosti“, zaključio je Josip Bunjevac.

Pogledajte video:

 


Tagovi

TORA Blue Agrochem Maks Nataša Mužević Josip Bunjevac Folijarna gnojiva Pomoć biljkama Nakon poplava Suzbijanje plamenjače Suzbijanje paunovog oka Suzbijanje sive plijesni Igor Gomezelj


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]