Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 10.09.2022. 09:00

Bez analize tla nema potpora, tri općine sufinanciraju ju svojim poljoprivrednicima

Želite li ostvariti pravo na potpore, imate obavezu obaviti analizu tla. Tri jedinice lokalne samouprave odlučile su pomoći svojim poljoprivrednicima sufinanciranjem tog postupka.

Foto: Depositphotos/microgen
  • 10.955
  • 721
  • 0

Svi koji žele ostvariti potpore za biljnu proizvodnju, a što se odnosi na ratarstvo, povrćarstvo, trajne nasade, pašnjake, moraju obaviti analizu tla. Obaveza se, kako nam je nedavno pojasnio prof.dr.sc. Zdenko Lončarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, odnosi na sve poljoprivredne površine koje su upisane u ARKOD i za koje korisnici žele ostvariti poticaje u 2023. godini, a ne samo za državno zemljište.

Pritom važeća agrokemijska analiza tla ne smije biti starija od četiri godine, što znači da ju oni koji do sada nisu, trebaju obaviti ove godine. Financijski, riječ je o trošku između 250 i 350 kuna po uzorku ovisno o tome koja se usluga traži, sa ili bez terenskog rada.

No, poljoprivrednici triju općina u Osječko-baranjskoj županiji, mogu računati na njihovu pomoć. Točnije, lokalna jedinica samouprave sufinancira korisnika s 50 posto troška izlaska na teren i analize, a 50 posto podmiruje krajnji korisnik koji ima ovu obavezu.

Antunovac, Viljevo i Podravska Moslavina 

Prije svih, za ovu vrstu potpore odlučila se Općina Antunovac. Analiza tla na njihovom području, otkriva nam načelnik Davor Tubanjski, provodi se od 2012. kada su sa Županijom, tada Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo sklopili Sporazum o provedbi Projekta “Kontrola plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima” na području Osječko-baranjske županije.

Potom su lani, 2021. godine, s Centrom primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane d.o.o. za istraživanje i razvoj (CALIS) potpisali Sporazum o suradnji na provedbi projekta obavezne kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima.

"Svrha te suradnje je pružanje analitičkih, organizacijskih, provedbenih i savjetodavnih usluga subjektima iz poljoprivredne djelatnosti s područja naše općine radi optimizacije poljoprivredne proizvodnje te prijave i realizacije projekata i drugih načina korištenja financijske podrške iz raspoloživih fondova", napominje Tubanjski naglašavajući da se praćenjem stanja poljoprivrednog zemljišta utvrđuju preporuke za gnojidbu s ciljem njezine optimizacije i postizanja visokih i stabilnih prinosa.

Kako bi ostvarili potporu za troškove kontrole plodnosti tla u 2022. godini, poljoprivrednici Zahtjev za uzorkovanje i analizu tla mogu uputiti popunjavanjem jednostavnog online obrasca za prijavu objavljenu na stranici općine. 

U protekloj godini, interes je iskazalo tamošnjih šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Nastojimo potaknuti mještane na korištenje ove mogućnosti u većem obliku, pa je tako u proračunu za 2022. za kontrolu plodnosti tla predviđeno 20.000 kuna", otkriva načelnik dodajući da je prema podatcima iz projekta "Inventerizacija poljoprivrednih resursa Općine Antunovac“ trenutno evidentirano ukupno 78 poljoprivrednih gospodarstava, a najčešća djelatnost je ratarstvo.

"To je i očekivano s obzirom na to da u strukturi obradivih površina na našem području čak 99,5 posto čine oranice, dok preostalih 0,5% obradivih površina otpada na voćnjake (0,3%) i livade (0,2%)", objašnjava uz napomenu da je u okviru ostalih poljoprivrednih površina na njihovom području 28 ha pod pašnjacima, što je 0,5% ukupnih poljoprivrednih površina.

Pet uzoraka po jednom korisniku 

Za sufinanciranje analize tla odlučili su se krajem prošle godine i u Viljevu te je Općinsko vijeće na inicijativu načelnika Dominika Kneževića, donijelo Odluku o sufinanciranju troškova analize tla u iznosu od 50 posto ukupnog troška ispitivanja.

"Po jednom korisniku sufinancira se do pet uzoraka", kaže nam Antonija Horvat, poljoprivredni redar ove općine, navodeći i da su, u razgovoru s poljoprivrednicima došli do saznanja kako većina njih nije znala da je to njihova zakonska obveza, a niti su dovoljno educirani za uzimanje uzoraka.

Zahtjev s pripadajućom dokumentacijom, otkriva, može se podnijeti poljoprivrednom redaru u prostorijama Jedinstvenog upravnog odjela Općine Viljevo, svaki radni dan od 10 do 15 sati.

"Interes je dosta dobar. Do sada je podneseno 28 zahtjeva, ukupno oko 100-tinjak uzoraka, a budući da se Odluka o sufinanciranju analize tla odnosi samo na 2022. godinu, načelnik ima namjeru uvrstiti u prijedlog Proračuna za 2023. godinu nastavak ove mjere", naglašava naša sugovornica. 

Istu mogućnost sufinanciranja postupka imaju i poljoprivrednici s područja Općine Podravska Moslavina. Za tu mjeru pomoći, doznajemo od načelnika Dominika Cerića, odlučili su se u lipnju ove godine. Prijaviti se može podnošenjem dokumentacije u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine ili istu dostaviti poštom. 

Znatne uštede na gnojivu 

Kako nam je otkrio prof. Lončarić, blizu realizacije je i potpisivanje ugovora s općinama Bilje i Darda.

Zdenko Lončarić: Od 2023. upitne potpore za biljnu proizvodnju bez analize tla

Podsjetimo, vezano uz ovaj trošak, naglasio je da, računamo li da je 300 kuna za 1 do 10 hektara, to je 30 do 300 kuna po hektaru, a podijelimo li na četiri godine, dođemo do 7 do kuna po hektaru što je zanemarivo s obzirom na korist koju možemo imati. 

"Analiza donosi uštedu optimizacijom vrste i količine gnojiva, posebno u ovo vrijeme kada su troškovi jako veliki", naglasio je navodeći da uštede mogu biti više od 1.000 kuna/ha jer preporuka može biti da izostavimo ili reduciramo mineralnu gnojidbu kompleksnim NPK gnojivom, MAP-om, ureom, KAN-om itd. jer nam možda nije potrebna gnojidba fosforom ili kalijem.

Ili je dovoljno 30-40 umjesto 100-150 kg/ha nekog hraniva, tj. npr. 70-100 kg/ha umjesto 200-300 kg/ha nekog gnojiva. Tako OPG sa 100-tinjak ha optimizacijom gnojidbe može uštedjeti ukupno 20-ak tona mineralnog gnojiva što je više od 130.000 kn godišnje. Sve to na temelju analize provedene jednom u 4 godine. I pri tome nema osiromašivanja tla, nema opterećenja okoliša, a rizik limitiranja prinosa zbog nedostatka hraniva sveden je na minimum. 


Tagovi

Analiza tla Potpore Zdenko Lončarić Općina Antunovac Davor Tubanjski Općina Viljevo Antonija Horvat Općina Podravska Moslavina Dominik Cerić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)