Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 13.03.2019. 09:00
  • New York

Beru povrće koje raste na brodu - budućnost poljoprivrede?

Na brodu površine 465 kvadratnih metara nalazi se oko 500 biljnih vrsta. Najčešći posjetitelji plutajuće farme su gradska djeca koja na brod dolaze kako bi naučila više o biljkama i vrtlarstvu, ali i o alternativnim rješenjima za dolazak do čiste vode. Za izgradnju je upotrijebljeno oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja.

Foto: Flickr / Inhabitat
  • 414
  • 118
  • 0

Plutajuće izobilje hrane "Swale" nalazi se u New Yorku i služi kao model po kojem zainteresirani mogu naučiti nešto o tome koliko je važna održivost i sposobnost upravljanja resursima. Ovaj brod na svojoj palubi nosi malu farmu koji ima i sustav za filtriranje vode, pa može poslužiti kao svijetli primjer urbanog vrtlarstva. 

Kako ističe osnivačica "Swale-a" Mary Mattingly svatko tko želi, može doći na njenu farmu nešto ubrati ili posaditi, prenosi PC Press. Ta plutajuća, jestiva šuma je otvorena za javnost i kreće se od pristaništa do pristaništa. Ona objašnjava da je ime "Swale" nastalo od termina za mjesto u zemlji na kojem se skuplja voda, koju biljka usvaja pomoću korijena.

Osim ekonomskog vrta ima i edukativni značaj

Ideja je potekla od činjenice da 37% djece iz Bronxa nema pristup hrani, a Njujorčani ne mogu legalno uzgajati hranu u javnim parkovima. Zato im je Mary Mattingly omogućila da imaju pravi vrt na vodi. Ova plutajuća farma uči djecu, ali i odrasle o tome što je to "samodostatnost" i "samoodrživost" jer paluba broda služi za uzgoj hrane i ljekovitog bilja. Osim toga. onde se nalazi i drveće zbog kojeg se taj ekosustav i zove "plutajuća šuma hrane".

Na ovoj farmi djeca uče kako da na održiv način uzgajaju biljke (Foto: Flickr/Kamille Vargas)

Za gradnju iskorišteno 50 tona zemlje i 15 tona vulkanskog kamenja

Na brodu površine 465 m2 nalazi se oko 500 biljnih vrsta. Najčešći posjetitelji su gradska djeca koja na brod dolaze kako bi naučila više o biljkama i vrtlarstvu, ali i o alternativnim rješenjima za dolazak do čiste vode. Za izgradnju te plutajuće farme upotrijebljeno je oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja. Farma plovi oko New Yorka, a tijekom ljeta se zaustavlja na različitim lokacijama, tako da su oaza i prostor za edukaciju dostupni svima. Mada na prvi pogled izgleda kao neko od rješenja u slučaju apokalipse, ovaj plutajući vrt mogao bi poslužiti kao model za slične ekosustave širom svijeta, a posebice u gradovima koji se nalaze na obalama velikih rijeka.

Budućnost proizvodnje mlijeka mogla bi biti u - plutajućoj farmi!

Važno je hranu proizvesti na održiv način

Članovi organizacije "Swale" kažu da je Bronx "prehrambena pustinja", pa zato ljudi moraju osmisliti kreativne načine pomoću kojih će lokalno stanovništvo moći na održiv način uzgojiti vlastitu hranu. Mary tvrdi da su građani, kada saznaju da mogu nešto ubrati i da je to besplatno, prvo šokirani, a onda pitaju što mogu ubrati i za što te plodove mogu koristiti, odnosno kako ih jesti. Kada početno iznenađenje prođe, počinju te biljke svakodnevno konzumirati, primjerice s mozzarellom.

Zastupljeno je oko 500 biljnih vrsta (Foto: Flickr/Inhabitat)

Najinspirativnija je reakcija djece

Prema Marynim riječima u planu je gradnja još jedne farme, a možda čak i stotinu njih. Njena vizija je da jednog dana u Njujorku postoje milje zelene obale na kojoj raste svježa i zdrava hrana. Dodaje da je najviše inspirira reakcija djece koja dolaze na ovaj brod. Djeca s oduševljenjem prihvaćaju činjenicu da šuma i vrt rastu na brodu. Inspirativno je to što je ploveći vrt prostor za sve ljubitelje biljaka. Hrana je pravo svih ljudi, a zdravu i svježu hranu ne bi trebali odbijati zbog visoke cijene i zato što raste na mjestu gdje živimo. 

Izvor: pcpress.rs; Vocativ/YouTube


Tagovi

Urbana poljoprivreda Urbano vrtlarstvo Održiva poljoprivreda Farma na vodi New York Swale Mary Mattingly


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije