Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Beču
  • 17.05.2021. 18:00

Beč - grad koji ima 645 PG-ova i svoj brand poljoprivrednih proizvoda

Bečka poljoprivredna komora je stvorila regionalni brand "Stadternte Wien" (Bečka gradska žetva) koja će biti oznaka tamošnjih poljoprivrednika, vrtlara, vinogradara i pčelara.

Foto: Facebook/Josef Taucher
  • 347
  • 402
  • 0

Je li proizvedeno u Beču ili ne, pokazat će regionalni brand "Stadternte Wien" (Bečka gradska žetva), koju je kreirala tamošnja poljoprivredna komora. Oznaku će nositi proizvodi tamošnjih poljoprivrednika, vrtlara, vinogradara i pčelara, piše wienerzeitung.

Dobiti ju mogu samo koji su uzgojeni na tlu austrijske metropole, a cilj joj je spojiti urbano i poljoprivredu koja je ondje vrlo raznolika.

Naime, ovaj grad ima ukupno 5.700  hektara poljoprivrednih površina, od čega oko 4.300 otpada na oranice. Oko 543 hektara koristi se za hortikulturu, prije svega za uzgoj povrća, dok se vinova loza prostire na površini od 637 hektara.

Poljoprivrednici u glavnom gradu Austrije sade preko 40 različitih vrsta povrća, a godišnji urod dosegne i preko 70.000 tona. Najčešće se uzgajaju rajčice, krastavci i paprike.

Tako blizu, tako dobro, poruka je bečkih farmera (Facebook/Josef Taucher)

Zanimljiva je činjenica i da je 2019. godine oko 65 posto svih krastavaca proizvedenih u Austriji uzgojeno upravo na tom području.

Većina proizvodi povrće i vino

Kada je riječ o ekološkim proizvodima, ovaj grad ima 27 posto eko farmi i 1.700 hektara zemljišta namijenjenih toj proizvodnji. Poznat je i po svojim vinima. Gradsko vinogradarsko dobro Cobenzl koje se prostire na površini od otprilike 60 hektara i posluje više od 100 godina proizvodi vina vrhunske kvalitete koja su osvojila brojne austrijske i međunarodne nagrade. Ove se godine ono okrenulo i ekološkom uzgoju.

Prošle godine podignuta je i razina izvornosti tamošnjeg piva. Naime, najveći udio u smjesi slada poznatog piva "Wiener Original" sada dolazi od bečkog ječma kojega ondje uzgaja 17 poljoprivrednih poduzeća na površini od 105 hektara o čemu smo pisali.

Od ukupno 645 poljoprivrednih gospodarstava (PG) u Beču većina se bavi proizvodnjom povrća te vina. No tu su i poduzeća za ratarsku proizvodnju, uzgoj voća te cvijeća i ukrasnog bilja kao i stočarska i šumarska gospodarstva. Svojim proizvodima brojna poljoprivredna gospodarstva obogaćuju kvalitetu življenja svojih sugrađana.


Tagovi

Beč Stadternte Wien Poljoprivreda Urbano Brand


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije