Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 22.06.2018. 13:30

Baštica će navodnjavati 158 ha u vlasništvu 43 poljoprivredna gospodarstva

Na poljoprivrednom zemljištu na kojem će se graditi sustav navodnjavanja prevladavaju nasadi voćnjaka i vinograda (93 ha) te povrtlarskih kultura (65 ha). Vrijednost projekta je 23.151.037 kn.

Foto: WikimediaCommons/Alupus
  • 1.763
  • 116
  • 0

Tri Ugovora za sustav javnog navodnjavanja potpisani su između Zadarske županije, Hrvatskih voda i izvoditelja radova. Radi se o projektu Baštica–II faza (Smilčić), a ugovori se odnose na javnu nabavu radova na građenju sustava javnog navodnjavanja, potpisan s Braco-Kop d.o.o. Ugovor o uslugama stručnog projektantskog nadzora nad građenjem sustava potpisan je s Hidrokonzalt – projektiranje d.o.o. te Ugovor o uslugama koordinatora II zaštite na radu u tijeku građenja sa Inspekt d.o.o., stoji u priopćenju Zadarske županije. 

U ime Zadarske županije ugovor je potpisao župan Božidar Longin, u ime Hrvatskih voda  direktor Zoran Đuroković,  direktor tvrtke Braco-Kop d.o.o. Tomo Garić,  direktor Hidrokonzalt - projektiranje d.o.o. Jerko Polić te direktor tvrtke Inspekt d.o.o. Marijo Vrdoljak.

Turizam nas pokreće, ali je poljoprivreda osnovna grana

Ovom prilikom župan Božidar Longin istaknuo je dobru suradnju sa Hrvatskim vodama te podsjetio na prošlogodišnju veliku sušu kada su stradale brojne poljoprivredne kulture. Naveo je da nas turizam pokreće i daje dodanu vrijednost, ali i da nam je jedna od osnovnih gospodarskih grana poljoprivreda pa su sustavi navodnjavanja od iznimne važnosti.

Akademik Tomić: Hrvatska poljoprivreda treba navodnjavanje i drugačiji odnos prema poticajima

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako se u programu ruralnog razvoja trenutačno vodi 9 projekata očekivane vrijednosti  oko 300 milijuna kuna, u sklopu kojih će biti izgrađeno 3800 ha novih navodnjavanih površina u Republici Hrvatskoj. "Vidimo da su hidrološke ekstremne situacije sve  učestalije, tako da je ovo naš način adaptacije i prilagodbe tim klimatskim promjenama.  Na taj način pomažemo i našim poljoprivrednicima da mogu uči u tržišnu utakmicu i da ponudimo domaće autohtone proizvode", istaknuo je Đuroković.

Vrijednost projekta 23.151.037 kn

Izgradnjom  Sustava navodnjavanja Baštica - II faza, Smilčić omogućit će se navodnjavanje 158 ha  poljoprivrednih površina u vlasništvu 43 poljoprivredna gospodarstva s kojima je sklopljen predugovor o korištenju sustava, a na kojima prevladavaju nasadi voćnjaka i vinograda (93 ha) te povrtlarskih kultura (65 ha).

Za izgradnju navedenog sustava navodnjavanja procijenjene vrijednosti 23.151.037 kn s PDV-om osigurana su sredstva  iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. temeljem  Ugovora o financiranju operacije 4.3.1. "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja"  kojeg je Zadarska županija sklopila 11. svibnja 2017. godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koja je temeljem navedenog ugovora odobrila Zadarskoj županiji potporu u najvišem iznosu od 22.889.973,00 kuna od čega iznos potpore od strane EU iznosi 85%, a iznos potpore od strane RH iznosi 15%.


Tagovi

Navodnjavanje Baštica Zadarska županija Božidar Longin Zoran Đuroković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić