Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 11.04.2021. 07:30

Ažurirana serija Yanmar robotskih traktora na japanskom tržištu

Osmišljeni da poboljšaju učinkovitost upravljanja farmama uz istovremenu uštedu rada, novi autonomni "robot traktori" još su precizniji

Foto: YouTube/screenshot
  • 229
  • 192
  • 0

Iz Osake stiže vijest kako na tamošnje tržište početkom ovog mjeseca izlazi osvježena serija autonomnih traktora Yanmar.

Inače, ovaj je poznati japanski proizvođač (s planom prodaje više od 100 jedinica godišnje) predstavio svoje dvije serije traktora sposobnih za potpuni ili djelomični autonomni rad još krajem 2018. kao odgovor na problem nedostatka adekvatne radne snage, posljednjih godina sve izraženiji zbog porasta "velike poljoprivrede" nakon konsolidacije manjih farmi u veća poduzeća. Tako su "robot traktori" s autonomnim operativnim sustavom Smartpilot, Yanmarovom inovativnom informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (ICT) koja koristi podatke o preciznom pozicioniranju i tehnologiju robota, upotpunili ovu bogatu proizvodnu liniju poljoprivrednih strojeva.  

"Naši autonomni i robotski traktori osvojili su naklonost agrarne zajednice zbog svoje učinkovitosti, pouzdanosti i točnosti", izjavio je ovih dana Nagamori Masuda, predsjednik Yanmar Agribusiness Co., Ltd., podružnice Yanmar Holdingsa, ističući kako novi modeli poljoprivrednicima nude još veću vrijednost s ojačanom tehnologijom pozicioniranja koja omogućuje više fleksibilnosti na terenu.

Za precizne radove pri manjim brzinama

Naime, nove će verzije ove dvije (auto i robo) serije YT488A/498A/4104A/5113A od sada koristiti više frekventnu antenu za stabilnu vezu te brže i točnije pozicioniranje što rezultira još učinkovitijom autonomnošću stroja.

Primanjem signala s GNSS satelita na tri različite frekvencije, višefrekvencijska antena može osigurati sigurnu vožnju čak i ako je signal na jednoj od frekvencija prekinut. Uz to, vrijeme pozicioniranja smanjeno je za 75 posto, što omogućuje početak rada praktično odmah po dolasku na teren. VRS tip više frekventnog sustava povećava pogodnost korištenja kroz širu RTK pokrivenost.

S ojačanom tehnologijom pozicioniranja

Do sada je primanjem signala s GNSS satelita i korekcije s bazne stanice bilo moguće postići preciznost od ± 3 cm. Novi sustav prima više frekventni signal koji omogućuje traktoru da prima podatke o položaju lokalne referentne točke kako bi odredio svoj položaj putem VRS-a. To znači da više nije potrebno instalirati Yanmar baznu stanicu i da se sustav može koristiti bilo gdje, gdje je dostupan mobilni signal.

Uz sve to, povećana stabilnost pozicioniranja omogućuje i nove vrste radova. Budući da je ono vrlo jako, moguće je izvesti precizne radove pri manjim brzinama od 0,5 km /h. Tako ranije neizvedivi zadaci poput kombinirane obrade tla i obrade u grebenove robotski traktor sada može obavljati.

Dva načina rada

Spomenimo još kako traktori ove serije i nadalje odlikuju dva načina autonomnog rada. Osim vožnje unaprijed, "Auto Mode" odnosno automatski način rada omogućuje traktoru da automatski vozi unatrag, zaustavlja se i skreće. U linearnom načinu rada ("Linear Mode") dok se određeni manevri poput okretanja izvode ručno, traktor može samostalno voziti naprijed-natrag dok obrađuje zemlju. Kombiniranjem se omogućuje prilagođavanje različitim operaterima u skladu s vještinom pojedinca i samog rada.

Rad i postavke kontroliraju se 10-inčnim tabletom koji, između ostaloga, omogućuje jednoj osobi upravljanje (čak i unatrag) dva stroja, odnosno drugog traktora bez posade. Brojni senzori i kontrolna svjetla pružaju sigurnost onima koji se nalaze u blizini robota.

Jedan je trakotr bez "posade"

Zanimljivo je da se, ako već posjedujete Yanmar traktor, funkcije autonomnog rada i specifikacije robota mogu tvornički nadograditi, bez potrebe za kupnjom novog stroja.

Yanmarova se misija "pružanja održivih rješenja usmjerenih na izazove s kojima se kupci suočavaju u proizvodnji hrane i iskorištavanju snage" nastavlja i dalje, obećao je Masuda naglasivši kako rade na zadovoljavanju potreba kupaca istodobno pridonoseći razvoju održive poljoprivrede.


Fotoprilog


Tagovi

Yanmar Autonomni traktor Poljoprivredna mehanizacija Roboti Senzori


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]