Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišno natjecanje
  • 17.05.2022. 11:40

AZTN pokrenuo postupak protiv Hrvatskih šuma i HGK

Cilj je utvrditi jesu li stranke ovog postupka sudionici zabranjenog vertikalnog sporazuma koji za posljedicu ima narušavanje tržišnog natjecanja, navodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Foto: Depositphotos/digoarpi
  • 417
  • 69
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv poduzetnika Hrvatske šume d.o.o. i Hrvatske gospodarske komore, Udruženja drvno prerađivačke industrije.

Kako su objavili, postupak je pokrenut 14. travnja po službenoj dužnosti, a zbog utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog vertikalnog sporazuma na mjerodavnom tržištu distribucije drvnih sortimenata u smislu članka 8. stavka 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (NN broj 79/09, 80/13 i 41/21). Točnije, zbog postojanja indicija da su navedeni poduzetnici u provedbi Pisma razumijevanja od 15. prosinca 2017. godine sklopili zabranjeni vertikalni sporazum što bi moglo imati za posljedicu narušavanje tržišnog natjecanja.

Navode i da je u članku 11.2. Pisma razumijevanja određeno da se formira Povjerenstvo za provedbu Pisma radi njegove operativne provedbe, a sastoji se od po dva člana predstavnika svake strane potpisnice sporazuma.

U konkretnom slučaju sporna je provedba navedene odredbe članka 11.2. "Odnosno sudjelovanje članova Povjerenstva iz redova Udruženja i drugih članova Udruženja koji nisu u Povjerenstvu, neovisno o tome sudjeluju li u donošenju odluka, na sastancima Povjerenstva na kojima se raspravlja i odlučuje o prigovorima kupaca HŠ-a koji su njihovi direktni konkurenti", opisuje Agencija. 

Cilj predmetnog postupka je utvrditi jesu li na taj način stranke ovog postupka sudionici zabranjenog vertikalnog sporazuma koji za posljedicu ima narušavanje tržišnog natjecanja u smislu članka 8. stavka 1. točke 2., 3. ili 4. ZZTN-a kojima se ograničava ili nadzire tržište, tehnološki razvoj, dijele tržišta ili izvori nabave ili primjenjuju nejednaki uvjeti na istovrsne poslove s različitim poduzetnicima, čime ih se dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju

"Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku", zaključuju iz Agencije. 


Tagovi

AZTN Narušavanje tržišnog natjecanja Postupak Hrvatske šume HGK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)