Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povreda zakona
  • 08.11.2021. 15:45

AZTN kaznio Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna

Upravno-kaznena mjera izrečena je zbog iznimno teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom pri prodaji prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču, navodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 1.489
  • 156
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ponedjeljak je objavila da je zbog iznimno teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) pri prodaji prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču kaznila trgovački lanac Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna.

Kako navode u objavi na svojoj internetskoj stranici, AZTN je po službenoj dužnosti protiv Spara Hrvatska pokrenuo upravni postupak u smislu ZNTP-a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi prodajom prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene.

Povod za pokretanje postupka bila je predstavka jednog od dobavljača.

"Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je Spar u razdoblju od 9. studenoga do 11. studenoga 2018. krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod - brašno, po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu ZNTP-a za koju je tim zakonom propisana mogućnost izricanja najviše novčane kazne i to u iznosu od 5.000.000 kuna", navode iz Agencije.

Kako ističu, uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, izrekli su upravno-kaznenu mjeru u visini od 1,3 milijuna kuna. U regulatornoj agenciji smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvareni cilj i svrha njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a, ne samo u odnosu na Spar već i u odnosu na druge adresate ovoga zakona.

AZTN je Sparu izrekao i zabranu svakog daljnjeg postupanja utvrđenog rješenjem, navode iz te agencije.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

AZTN ZNTP Kazna Spar Hrvatska Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi