Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 21.02.2020. 08:15

AZTN: Iločkim podrumima kazna od 250.000 kuna zbog nepoštene trgovačke prakse

Iz AZTN-a podsjećaju da te povrede predstavljaju teške povrede Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama za koje se pravnoj osobi može izreći upravno-kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 341
  • 29
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kaznila Iločke podrume s 250.000 kuna, objavila je u četvrtak Agencija.

AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod je bila predstavka jednog dobavljača grožđa, koja je Agenciji proslijeđena putem Ministarstva poljoprivrede.

U provedenom je postupku utvrđeno da su Iločki podrumi svoju značajnu pregovaračku snagu iskoristili nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima grožđa berbe 2018. godini, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Agencije. 

Konkretno, Iločki podrumi su u svojim javno objavljenim općim uvjetima otkupa grožđa berbe 2018., za preuzeto grožđe odredili uvjete i rokove plaćanja dulje od 30 dana, iako je riječ o svježem poljoprivrednom proizvodu, što je protivno odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) i predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse dobavljačima.

AZTN je uvidom u ugovor, koji je podnositelj predstavke sklopio s Iločkim podrumima, utvrdio da su Iločki podrumi, kao prerađivač grožđa, s tim dobavljačem stvarno ugovorili rokove plaćanja dulje od 30 dana. Štoviše, utvrđeno je da je plaćanje tom dobavljaču grožđa izvršeno ne samo izvan roka propisanog ZNTP-om, nego čak i izvan roka uređenog ugovorom. K tome, ugovor nije sadržavao niti bitnu odredbu o trajanju ugovora, što je također protivno odredbama ZNTP-a, ističu iz Agencije.

"Takvu su nepoštenu trgovačku praksu u razdoblju od 28. rujna 2018. do 2. rujna 2019., Iločki podrumi nametali tom dobavljaču u odnosu na čak 11 otkupnih blokova", navodi se u priopćenju.

Iz AZTN-a podsjećaju da te povrede predstavljaju teške povrede ZNTP-a za koje se pravnoj osobi može izreći upravno-kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna.

"AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Iločkim podrumima izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 250.000 kuna te im zabranio svako daljnje takvo postupanje", ističu iz Agencije.

Smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a ne samo u odnosu na Iločke podrume, već i u odnosu na sve druge trgovce, otkupljivače i/ili prerađivače.

Naime, Iločki podrumi su već tijekom postupka dostavili AZTN-u nove opće uvjete za berbu grožđa 2019. i primjerak ugovora sklopljenog s jednim dobavljačem za berbu 2019., koji su sastavljeni u skladu s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, zaključuje se u priopćenju Agencije. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

AZTN Iločki podrumi Kazna Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]