Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 04.09.2014. 17:45

Avansna isplata potpora zbog ruskih sankcija?

Udruga OPGH Život tražit će od MP avansnu isplatu potpora za 2014. godinu (u polovičnom iznosu) do najkasnije 01.10.2014. (zbog očitih gubitaka u svim sektorima poljoprivrede i stanja sa embargom na izvoz hrane u Rusiju).

Foto: depositphotos.com
  • 1.061
  • 185
  • 0

U Kutjevu je održana izvanredna informativna skupština Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - Život. Cilj je bio informirati članstvo, javnost i zainteresirane o dosadašnjem radu Udruge, programu rada i rezultatima.

"I dalje u Udruzi čvrsto inzistiramo na potrebi za oblikovanje okvira za dijalogom (argumentiranim) te potrebi za stručnim i političkim konsenzusom u situaciji koja je za hrvatsku poljoprivredu izuzetno teška. Osobito za nastavak života u seoskim područjima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su nositelji razvoja prostora, ali i temelji sigurnosti prehrambene neovisnosti hrvatske zajednice te dijelom i njene gospodarske razvijenosti", kažu iz Udruge.

Županije se moraju više uključiti u rješavanje problema u poljoprivredi

"O navedenom smo redovno izvještavali hrvatsku javnost. Naš koncept je predlagati i tražiti i to činimo i ovaj put."

Na skupštini je bilo 50 prisutnih. Na dnevnom redu su se našle teme poput aktivnosti mladih u Udruzi, zemljišnog programa, ovogodišnje žetve, proizvođačkih organizacija, reforme potpora. Na skupštini su bili prisutni članovi iz sedam hrvatskih županija, ali i predstavnik poljoprivredne komore.

Upitna je jesenska sjetva - a time i budućnost

Na skupštini je iznesena potreba da se županije aktivnije uključe u rješavanje nagomilane problematike u poljoprivredi, a da je izostanak reakcije i određena šutnja struke i stručnih institucija očita. Pokazalo se nerazumijevanje samih poljoprivrednika o potrebi kvalitetnog udruživanja te potreba za profesionaliziranjem rada Udruge Život. U Udruzi smatraju potrebnom i inicijativu za snažniju suradnju i pomoć od strane crkvenih institucija u prenošenju inicijativa Udruge Život.

"Ostale europske zemlje poljoprivrednu politiku vode na tragu našeg prijedloga, a ne na tragu prijedloga našeg Ministarstva poljoprivrede Europskoj komisiji. Očito da je ovaj program Ministarstvo pisalo pod snažnim pritiskom velikih korporacija."

Potreba za radikalnijim načinom predstavljanja problema sela i poljoprivrednika pred političkim institucijama države te uključivanje većeg broja žena i mladih te novih članova u rad Udruge javlja se kao rješenje loše komunikacije s MP. Primijećena je i identičnost problema sa drugim udrugama u poljoprivredi koje nastupaju u svom interesu, a pohvaljen je rad Udruge Život u proteklom razdoblju s naglaskom na kvalitetu materijala koje je odašiljala u javnost, a posebno na temu reforme izravnih plaćanja.

Snažan korporativni utjecaj u donošenju Zakona i Pravilnika u poljoprivredi

Očit je kažu, snažan korporativni utjecaj u donošenju Zakona i pravilnika u poljoprivredi RH, te nedostupnost informacija poljoprivrednicima (u pravo vrijeme važnih informacija), a tu je i velik problem odlaska mladih. Značaj Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji zadire u pitanje opstanka sela i poljoprivrednika neosporiv je. Također, upućene su velike primjedbe na njegov sadržaj i način provedbe. Istaknuta je slabost poljoprivrednika i s tim u vezi - snaga politike koja nije naklonjena poljoprivredi, selu, proizvodnji hrane i organizaciji poljoprivrednika. Dijalog i Konsenzus ističu kao dvije najvažnije stavke.

Upitna je jesenska sjetva, a time i budućnost. Neminovna je prolaznost vremena i gubitak istog za značajne promjene u odnosu prema poljoprivredi, a pojam potpora i njihova zakonska forma (potpora kao prava svakog tko se bavi poljoprivredom) trenutno su u velikoj promjeni. Značajan je ipak i obujam ostvarenih kontakata Udruge u polugodišnjem radu, izrazila se zahvalnost medijima koji su pratili rad Udruge, ali i svim predstavnicima Udruge Život koji su volonterski iznijeli ogroman posao i profesionalno ga odradili.

Predloženo je da se Udruga aktivnije uključi u rješavanje pitanja legalizacije, a potreba da se čim prije organizacijskih ustrojimo prema EU standardima, a po tome i za osnivanjem većeg broja proizvođačkih organizacija, raste sve više. Istaknuti su svi negativni trendovi u uvozu hrane, proizvodnji, nestabilnost tržišta i nepostojanje tržišnih mehanizama, ali i neorganiziranosti sela. O potrebi za suradnjom sa hrvatskim europarlamentarcima, ali i svim politikama u HR, ne treba ni pričati.

Avansna isplata i isplaćivanje ukupnog iznosa potpora do 31.03.2015.

Udruga se odlučila obratiti dopisom predsjedniku Vlade RH i zatraži prijem, čim je prije moguće i tražiti,

  1. Da se odobri avansna isplata potpora za 2014 godinu (u polovičnom iznosu) do najkasnije 01.10.2014. god. (zbog očitih gubitaka u svim sektorima poljoprivrede i stanja sa embargom na izvoz hrane u Rusiju),
  2. Da se ukupni iznos potpora za 2014. isplati do najkasnije 31.03.2015. godine, kao i u slučaju velike većine zemalja članica EU.

Uključivanje predstavnika Udruge "Život" u rad povjerenstava i stručnih skupina unutar MP

Unutar udruge će se ustrojiti i sekcija mladih poljoprivrednika pod nazivom "Mladi Život", a hitno će se pristupiti i zalaganju promjene Zakona o Zemljištu i da se unutar promjena pojednostavni proces zakupa te da se preferira prodaja državne poljoprivredne zemlje domicilnom stanovništvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Obratit će se i Ministarstvu poljoprivrede kako bi se ispunilo dogovoreno na sastanku 22.05.2014. godine o uključivanju predstavnika Udruge "Život" u rad povjerenstava i stručnih skupina unutar MP. Do danas dogovoreno nije realizirano niti u jednom području, kako kažu iz Udruge. Unutar Udruge će započeti sa organizacijom proizvođačkih organizacija (neophodne institucije za komunikaciju unutar domaćeg, ali i EU tržišta, ali i ostvarivanja prava po pojedinim mjerama potpora), te zatražiti pomoć Županija, gradova i općina.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Reforma ZPP Sredstva Poljoprivredni dohodak Omotmica Prvi hektari Ravnomjeran raspored sredstava Izravna plaćanja HGK Osijek Rasprava Avansno plaćanje Poticaji Udruživanje Aktivnost županija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.