Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz silaže
  • 02.08.2021. 07:30

ASK prijeti: U Njemačkoj zabrinuti i zbog kukuruzne silaže iz Poljske

Nedaleko bioplinare koja uvozi kukuruznu silažu iz Poljske pronađena je divlja svinja zaražena afričkom svinjskom kugom. Ondje raste zabrinutost da se virus širi biljnim tvarima, a izdana su i upozorenja.

Foto: Bigstock/Oleksandr Yucynskyi
  • 857
  • 534
  • 0

U bioplinskom postrojenju u Brandenburgu i dalje se koristi kukuruz iz Poljske unatoč zarazi afričkom svinjskom kugom (ASK) koja je u Njemačku došla s tog područja. Kako prenosi top agrar, nedaleko bioplinare pronađena je prva divlja svinja koja je uginula od ove bolesti.

Glasnogovornik tog postrojenja iz tvrtke E.ON edis Contracting (Edic) potvrdio je da imaju dugoročne ugovore o opskrbi s firmom koja upravlja silosima u Poljskoj. Kao glavni razlog navodi nedostatak silaže u Njemačkoj, a napomenuo je da se ona u Poljskoj odmah stavlja u zatvorene fermentore. "Visoka temperatura i kiselost uništavaju viruse", tvrdi rekavši da se radi toga ne može uspostaviti povezanost između silaže i širenja ASK-a.

Međutim, predsjednik Državnog udruženja poljoprivrednika iz Brandenburga, Hendrik Wendorff izrazio je zabrinutost. "Naravno, virus se ne bi trebao širiti u poljoprivrednim objektima ako se svi uključeni pridržavaju mjera biološke sigurnosti", kazao je. Kukuruz iz ove zemlje samo je jedna od upitnih stavki, a nije poznato iz koje regije dolazi.

Upozorenje za podrijetlo hrane i stelje

Radi toga skupina svinjogojaca te zemlje (ISN) na svojoj internetskoj stranici upozorava na oprez te pažljiv odabir i podrijetlo hrane za svinje. "Bez obzira radi li se o biljnoj tvari ili krmnim smjesama mole se svi stočari da pomno paze odakle oni potječu", upozorio je direktor ove skupine, dr. Torsten Staack rekavši da ne koriste one za koje nisu sigurni odakle su ili ako dolaze iz područja visokog rizika od ASK-a poput istočne Europe.

Kako napraviti kvalitetnu silažu od kukuruza koji je pretrpio ozbiljan toplinski stres?

ISN se također poziva na Krizni priručnik ASK-a, u kojem se navodi da se trava, sijeno i slama sakupljeni na ugroženim područjima ne smiju koristiti za hranidbu, kao stelja ili radni materijal. Prema Pravilniku o svinjskoj kugi, biljne tvari se mogu koristiti ako su dobivene šest mjeseci prije nego što je identificirano ugroženo područje ili ako je bilo sigurno i zaštićeno najmanje šest mjeseci prije uporabe. Naime, biljne tvari se moraju podvrgnuti toplinskoj obradi na najmanje 70°C u trajanju od najmanje 30 minuta, kako bi bile sigurne od virusa.


Tagovi

ASK Silaža Njemačka Poljska Bioplinara


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.