Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 24.02.2022. 08:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Antun Vujić: Iz ARKOD-a je obrisano više od 22.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Poljoprivrednici su obaviješteni putem AGRONET-a o provedenom brisanju, uz napomenu da dostave, ukoliko posjeduju, dokaze o pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta, kaže ravnatelj APPRRR-a.

Foto: Renata Prusina/arhiva AK
  • 6.480
  • 340
  • 1

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela je 22. veljače brisanje ARKOD parcela na šumskom i poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske za koje do 31. prosinca 2021. nije dostavljen dokaz o pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta, sukladno odredbi članka 8. stavak 4. Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 54/2019, 126/2019, 147/2020) (Pravilnik), potvrdio nam je Antun Vujić, ravnatelj APPRRR-a.

Broj poljoprivrednika obuhvaćenih predmetnim brisanjem je 3.322, broj parcela je 6.815, a ukupna površina 22.644,74 hektara.  

"Poljoprivrednici su obaviješteni putem AGRONET-a o provedenom brisanju, uz napomenu da ukoliko posjeduju dokaze o pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta, za površine na prostoru obrisanih parcela, mogu ih dostaviti podružnici Agencije za plaćanja kako bi mogli ponovno evidentirati predmetne ARKOD parcele", kaže ravnatelj. 

Podsjeća da je Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta iz 2015. godine izmijenjen 2016. godine, na način da je dodan stavak u članak 8.: "(6) Poljoprivredne površine u vlasništvu države upisuju se u ARKOD samo uz pravno valjanu dokumentaciju u skladu s propisima koji reguliraju korištenje zemljišta u vlasništvu države.“

Izmjenama Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (Narodne novine, br. 54/19 i 126/19) od 30.12.2020. godine (NN 147/2020), u članku 8. dodan je stavak: "(4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka rok za dostavu dokaza iz stavka 2. ovoga članka za šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske je do 31. 12. 2021. godine.“

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Antun Vujić (Foto: Agroklub)

Poljoprivrednicima se, navodi dalje, izašlo u susret kako bi riješili s jedinicama lokalne samouprave status zemljišta koje koriste te im je produžen rok za dostavu dokaza do 31. prosinca 2021. godine.

"Ta odgoda roka je trebala biti izuzetak, za pojedinačne slučajeve, gdje poljoprivrednici nisu bili krivi što ne mogu regulirati korištenje državnog zemljišta, a ne pravilo, koje je poznato već više od dvije godine", naglašava Vujić. 

Dostavite dokaze 

U odgovoru iz APPRRR-a, ponovili su da dokaze o pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta propisane navedenim Pravilnikom mogu dostaviti podružnici Agencije koja će ponovno evidentirati predmetne ARKOD parcele.

"Agencija za plaćanja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i nadležnim institucijama (Hrvatske šume, DORH) pokušat će naći rješenje da se svim poljoprivrednicima koji koriste šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske omogući evidentiranje takvog zemljišta u ARKOD sustav do rješavanja prava korištenja sukladno propisima koji to reguliraju", zaključuje se u odgovoru. 

APPRRR krenula u brisanje parcela iz ARKOD sustava

Podsjećamo, iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" jučer su upozorili da su nekim OPG-ovcima izbrisane sve parcele. "Znači, nemaju proizvodni resurs i nisu više poljoprivrednici", reagirali su. Zbog činjenice da sustav ne funkcionira na svim razinama oni sada gumicom brišu pola Hrvatske, komentirao je i poznati stočar Mladen Kušeković.


Tagovi

ARKOD Brisanje parcela APPRRR Antun Vujić Ravnatelj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]