Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština Copa-Cogeca
  • 20.06.2018. 16:30

Antun Vrakić predložio pet koraka za poboljšanje hrvatske poljoprivrede

Utvrditi stvarno stanje zemljišta, osigurati dostatnost proizvodnje hrane za vlastite potrebe, preusmjeriti poticaje na one koji proizvode i zapošljavaju, izraditi registar poljoprivrednika po županijama te osnažiti HPK - pet je točaka na kojima bi se trebalo raditi za poboljšanje hrvatske poljoprivrede.

Foto: Flickr/United Soybean Board
  • 2.176
  • 159
  • 0

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore dva su dana sudjelovali na sastancima Skupštine Copa-Cogeca, koje je između ostalog posjetio povjerenik Phil Hogan

Tijekom Skupštine, na kojoj je sudjelovalo 28 država članica i oko 150 predstavnika poljoprivrednih proizvođača, osim tekućih pitanja najviše se raspravljalo o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Većinu članica zabrinuo je proračun koji svojim umanjenjem ne prati trenutno stanje u poljoprivredi. Većina se složila kako bi nova poljoprivredna politika umjesto prema pojednostavljenju mogla ići prema dodanoj komplikaciji i sve većim zelenim zahtjevima za koje nisu predviđena dodatna financijska sredstva, stoji u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.  

Hrvatskoj manje europskog novca u sljedećem razdoblju - uskraćeni smo za više od 3%

Povjerenik Hogan, nastojao je objasniti prisutnima što detaljnije Novi ZPP i napor koji je uložen oko istog. Naglasio je važnost malih poljoprivrednih gospodarstava te kako će doći do ograničenja poticaja po korisniku. Smatra kako je državama članicama dana veća mogućnost raspolaganja sredstvima i kako je najvažnije da države prate ciljeve koje je Komisija zadala. Jedan dio poljoprivrednika izrazio je zabrinutost kako će prebacivanje prevelike odgovornosti država članica napraviti dodatne razlike. U dijelu koji se odnosi za ruralni razvoj, jedan dio država još se nije odredio koliko može sufinancirati iz nacionalnog dijela. 

Povjerenik je naglasio kako prijedlog proračuna nije konačan kao ni pravni okvir po kojem će se on isplaćivati, te da će sa svoje strane učiniti što je moguće kako bi se pronašla rješenja za poljoprivredni sektor. Na sastanku se razgovaralo i o rokovima donošenja pravnih i financijskih akata, te nije sigurno hoće li se pregovori završiti do svibnja 2019. godine, tj. do raspuštanja EU Parlamenta. 

Kako voditi politiku EK?

Pod predsjedanjem predsjednika i glavnog tajnika u detaljnoj raspravi članova skupštine i svih država članica Europske unije uz nazočnost i potvrđivanje glavnog povjerenika Europske komisije, gosp. Hogana, doneseni su zaključci kako i na koji način i u kojem smjeru će se voditi politika Europske komisije, a vezano za poljoprivredu.

Potrebno je:

  1. Prepoznati sposobne i uspješne poljoprivrednike te iste adekvatno poticati
  2. Osigurati tržišno orijentiranu poljoprivredu
  3. Uključiti u većem omjeru sufinanciranje rizika kao što su: gubitci, smanjeni prinosi i drugo 
  4. Povećati izravna plaćanja u svakoj državi članici 
  5. Povećati inovativnosti, kreativnost kako bi se osigurala konkurentnost 
  6. Smanjiti administrativne prepreke
  7. Osigurati redovitu kontrolu svakog gospodarstva isplaćena sredstva iz fondova EU
  8. Planirati sufinanciranja iz nacionalnog budžeta u okviru Ruralnog razvoja
  9. Osigurati dodatnu pomoć malim i srednjim gospodarstvima
  10. Povećati dohodak po hektaru za obnovljive izvore energije, proizvodnju agro-peleta i drugih dodatnih aktivnosti  
  11. Osigurati ista pravila za sve proizvode neovisno o zemlji porijekla kroz strogo obilježavanje deklaracije na svakom proizvodu
  12. Dodatno stimulirati i organizirati poljoprivredne zadruge

Antun Vrakić - plan u pet točaka

Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore, potpredsjednik komore i predsjednik regije istočna Hrvatska predstavljao je interese RH i tijekom sastanka je iznio situaciju u Republici Hrvatskoj te koja bi mogla biti rješenja. Naime, Antun Vrakić je jedan od pozitivnih primjera proizvođača u kojem cijela obitelj, žena, četiri sina, kćer i njihove obitelji žive i rade na poljoprivrednom gospodarstvu. Zajedničkim snagama uspjeli su spojiti ratarstvo i stočarstvo u slavonskom selu koje su gotovo svi napustili. Osim toga, Vrakić je jedan od rijetkih poljoprivrednika koji je uspio sam investirati u svoje proširenje bez dodatnih državnih poticaja i kredita. Smatra kako se napornim radom može postići sve ukoliko postoji volja i želja za pozitivnim rezultatima. 

Kao aktivni predstavnik poljoprivrednika i primjer dobre praske na sastanku je iznio gdje je Hrvatska poljoprivreda danas i što je potrebno hitno poduzeti:

1. Stvarno stanje zemljišta
Oko 52% površina je pod šumama,  livadama i pašnjacima 
Oko 25% poljoprivrednog zemljišta je zapušteno ili se ne koristi
Oko 25% poljoprivrednog zemljišta je obrađeno 
Potrebno je staviti u funkciju neiskorišteni potencijal poljoprivrednog zemljišta.  

2. Strateški plan Hrvatske poljoprivrede trebao bi biti dostatna proizvodnja hrane za vlastite potrebe. Sadašnjih 40%, uz svakodnevni pad ne smije biti smjer prema kojem želimo ići. Trebamo se ugledati na razvijene članice EU koje proizvode 130% i više, te su u stalnom porastu proizvodnje, ali i posljedično rasta gospodarstva generalno. 

3. Isplata potpora proizvodnji?
Na žalost danas se potpore isplaćuju nekim poljoprivrednicima koji nemaju proizvodnju, nemaju stoke za ispašu, nemaju trajne nasade koji donose rod, a uzimaju poticaje onima koji zapošljavaju, brinu se o svojoj proizvodnji, prodaju svoje proizvode na tržištu i imaju mogućnost daljnjeg rasta koja im se ovakvim načinom poljoprivredne politike uskraćuje.  Isplata se treba preusmjeriti na poljoprivrednike koji su u mogućnosti povećati proizvodnju i daljnje zapošljavati. 

4. Potrebno je napraviti analizu ili registar poljoprivrednika po županijama kojim će se točno utvrditi što proizvodimo i koliko, te koje su mogućnosti daljnje proizvodnje.

5. Na kraju kako bi poljoprivreda bila artikulirana od strane poljoprivrednih proizvođača, Hrvatska poljoprivredna komora mora biti kao i ostale komore u Europi. Dovoljno snažna da može organizirati poljoprivrednike, informirati ih o tekućim pitanjima, pratiti situaciju u EU, zastupati i koristiti sve zakone i pravilnike u interesu za dobrobit Hrvatske poljoprivrede. 


Tagovi

Copa Cogeca Phil Hogan Antun Vrakić Hrvatska poljoprivredna komora Poticaji Registar poljoprivrednika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]