Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva
  • 25.03.2022. 15:00

Američki ratari traže sjetvu u područjima određenim za očuvanje

U SAD-u agrarne organizacije strahuju od nestašice žitarica jer je nejasno hoće li ukrajinski farmeri moći posijati usjeve ovog proljeća

Foto: Depositphoto/helena_mozhjer
  • 215
  • 37
  • 0

Američki poljoprivredni uzgajivači sve su glasniji sa zahtjevom da im se dozvoli sjetva na površinama u područjima određenim za očuvanje, kalo bi se smanjio nedostatak kukuruza, pšenice i suncokreta koji se uvozio iz Ukrajine, piše Reuters.

U pismenom obraćanju američkom ministru poljoprivrede Tomu Vilsacku, sedam agrarnih lobističkih organizacija koje predstavljaju tamošnje farmere, proizvođače stočne hrane, izvoznike žitarica, mlinare, pekare i prerađivače uljarica, zatražilo je od USDA da omogući ratarima da posiju usjeve na više od 4 milijuna hektara koji su trenutno upisani u Program rezervi za očuvanje poljoprivrednih usluga (CRP).

U pismu se navodi da je nejasno hoće li ukrajinski farmeri moći sigurno posijati usjeve ovog proljeća. Ako se pak ovi hektari u SAD-u zasiju, uz prosječan prinos kukuruza 2021., to bi moglo značiti dodatnih 18,7 milijuna tona proizvedenih žitarica.

Ima i skeptičnih

"Ovo je hitna situacija", rekao je poljoprivredni ekonomist sa Sveučilišta Illinois, Scott Irwin, "Svijetu su potrebni hektari za kukuruz i pšenicu ovog proljeća, a gdje ćemo ih naći?"

Jesu li potrebni dodatni hektari? (Foto: Depositphotos/simazoran)

No, ima i skeptičnih farmera. Naime, površine određene za ugar često se ostavljaju po strani jer ih je teško obrađivati, imaju loše tlo ili su ekološki osjetljivi. Pojedini ratari napominju da već uzgajaju usjeve na površinama koje su obradive, a da to ne bi bilo moguće s dodatnim zbog njihovih loših karakteristika. 

"Sve što se može uzgajati u mom kraju se uzgaja. Moje područje ima vrlo niske razine CRP-a. To je samo na mjestima na kojima niti ne želite uzgajati", rekao je Kevin Scott, uzgajivač kukuruza i soje u jugoistočnoj Južnoj Dakoti.

Prerano za odluku?

Kao što smo pisali, veliki broj farmera u Ukrajini neće moći obraditi svoje zemljište ili nemaju pristup sjemenu i gnojivu. 

Prepolovljena proljetna sjetva u Ukrajini dovest će do neviđene migracijske krize?

Europska unija je već ublažila ograničenja na ugarima, nudeći financijske potpore poljoprivrednicima da zasade dodatne hektare.

USDA-FSA je objavila da nema neposredan plan za ublažavanje CRP pravila, a ministar Vilsack je izjavio: "Mislim da je malo prerano za taj poziv, jer mi ne znamo točno što će se dogoditi."


Tagovi

Žitarice USDA Tržište žitarica Ugar Uzgoj žitarica Uzgoj kukuruza SAD Tom Vilsack


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]