Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Albanska poljoprivreda
  • 11.01.2023. 18:00

Albanski izvoz poljoprivrednih proizvoda dosegao rekord - imaju još potencijala

U usporedbi s 2021., izvoz se količinski povećao za 15,6 posto, a vrijednosno za 18,1 posto. Jedan proizvod prodaju ispod cijene

Foto: Depositphotos/Photoallel
  • 200
  • 47
  • 0

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Albanije u Europsku uniju i regiju Balkana tijekom 2022. porastao je na više od 473 milijuna eura, što je najveća vrijednost ikada, izjavila je ministrica poljoprivrede Frida Krifca.

U usporedbi s 2021., taj se izvoz količinski povećao za 15,6 posto, a vrijednosno za 18,1 posto, pokazuju podaci Ministarstva. Razlog je ulaganje u dobavne lance i sabirna skladišta, piše Euractiv. Također, ovome je doprinjela i povećana proizvodnja te izvoz zelenog povrća.

"Prema statistici, najveći rast ostvaren je u županijama s najintenzivnijom poljoprivredom u zemlji, kao što su Berat, Lushnjë, Fier i Divjakë, gdje je u jednoj sezoni bilo dvije berbe. Među glavnim izvoznim proizvodima su plasteničko povrće, rajčica, krastavac, paprika, kupus, luk, poriluk i dr.", kazala je Krifca.

Ministarstvo navodi kako se albanski proizvodi izvoze u najmanje 78 zemalja svijeta.

Prilika za razvoj

Prema izvješću Svjetske banke za 2022., tamošnji je agrarni sektor pun potencijala, ali se bori s rastućim troškovima, infrastrukturnim izazovima i neiskorištenim mogućnostima. Priliku za razvoj naročito vide u uzgoju rajčice. Izvješće Svjetske banke je pokazalo i to da Albanci značajno potcjenjuju mnoge proizvode, uključujući upravo rajčicu. Primjerice, prodaju je za 0,48 eura po kilogramu, dok Italija izvozi isti proizvod u Veliku Britaniju po 2,3 €/kg.

Sugeriraju kako bi trebali razmisliti o prodaji svojih proizvoda na razvijenijim tržištima, poput zapadne Europe, jer se, tvrde, mogu natjecati prema međunarodnim standardima. 

Pored rajčice, moguće izvore prihoda vide i u ribi, orašastim plodovima, voću - posebno lubenicama te konzerviranim maslinama. 

Stoga je Europska komisija nedavno pokrenula program IPARD III na razini EU-a, u okviru kojeg će 112 milijuna eura biti uloženo u albanski poljoprivredni i ruralni razvoj.


Tagovi

Albanska poljoprivreda Albanska rajčica Izvoz Frida Krifca Dvije berbe Vrijednost izvoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]