Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 15.11.2022. 18:00

Alarmantno: Očekuju se rekordni troškovi za globalni uvoz hrane u 2022.

Razlike između siromašnih i bogatih će biti još više izražene, a siromašne regije će biti fokusirane na uvoz osnovne hrane, predviđa FAO.

Foto: Depositphotos/iveklitch.gmail.com
  • 231
  • 89
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO objavila je u svom izvješću Pogled na hranu (engl. Food Outlook, op.ur.) da će globalni trošak za uvoz ove vrste proizvoda porasti na 1,94 bilijuna dolara u 2022. godini, što je više nego što se očekivalo. To je rekord svih vremena i povećanje od 10 posto u odnosu na rekordnu razinu iz 2021. godine.

Očekuje se da će doći do usporavanja ovog tempa zbog visokih cijena i male kupovne moći zemalja uvoznica. Za siromašne države s niskim prihodima račun za uvoz će se smanjiti za 10 posto, što povlači problem dostupnosti hrane.

Alarmantno za prehrambenu sigurnost

"Ovo su alarmantni znakovi iz perspektive prehrambene sigurnosti", upozoravaju iz FAO-a. Navode da je uvoznicima teško financirati rastuće međunarodne troškove te predviđaju kako više neće moći biti otporne na više međunarodne cijene. Naglašavaju da će razlike između siromašnih i bogatih biti još više izražene i da će siromašne regije biti fokusirane na uvoz osnovne hrane.

Pišu i kako raste uvoz poljoprivrednih inputa, uključujući gnojiva, na 424 milijarde dolara u 2022. godini. Prognoziraju da će se negativne posljedice po globalnu poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu sigurnost najverojatnije produžiti do 2023. godine.

Ističu da su na rekordnom nivou ili blizu njega zalihe većine glavnih roba, ali više faktora ukazuje na zategnutost tržišta. U sezoni 2022/23. predviđa se da će svjetska proizvodnja pšenice dostići rekordnih 784 milijuna tona potaknuta značajnim oporavkom žetve u Kanadi i Rusiji. Navode da se akumulacije očekuju uglavnom u ove dvije zemlje, dok se pad razine zaliha za osam posto prognozira u ostatku svijeta.

Zalihe određenih žitarica padaju (Foto: M.C. Celić)

Zalihe krupnozrnih žitarica padaju

No, zalihe krupnozrnih žitarica će pasti na najniže nivoe od 2013. zbog njihovog smanjenja u velikim zemljama, a kao rezultat očekivanog pada proizvodnje koja će u 2022. pasti za 2,8 posto na 1.467 milijuna tona. Za rižu će ostati na prosječnoj razini, dok će se globalna proizvodnja uljarica oporaviti i dostići najviši nivo u povijesti u marketinškoj 2022/23. godini. Kada je riječ o soji i uljanoj repici, one će nadoknaditi manju količinu sjemena suncokreta.

Globalna proizvodnja šećera će se povećati, što je uvjetovano oporavkom brazilskog uzgoja i većih usjeva u Kini i Tajlandu, dok će se potražnja lagano smanjiti.

U 2022. svjetska proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda će doživjeti lagani porast, kao i ukupna proizvodnja u ribarstvu i akvakulturi gdje će biti rast od 1,2 posto, uz povećanje od 2,6 posto u akvakulturi za koju se očekuje da će više nego nadoknaditi blagi pad lovnog ribarstva.


Tagovi

FAO izvještaj Uvoz hrane Hrana Rekordni troškovi Alarmantno Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]