Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba
  • 17.08.2020. 15:00

Al Virgo: Robot koji može brati više vrsta plodova

Zbog velikog broja zaraženih radnika u poljoprivredi nije ni čudo što je povećana potražnja za robotima. Jedan od njih je Al Virgo, koji bere rajčicu, papriku, krastavce, ali i jagode.

Foto: Youtube/PrintScreen
  • 232
  • 96
  • 0

Sudeći po svemu, pandemija je ubrzala usvajanje robotike i automatizacije. Razlozi su jasni – strojevi se ne mogu zaraziti niti prenositi viruse na isti način kao ljudi.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane vodeći su trend u robotici pa stoga nije ni čudno da startup AI Root koji je već zadobio pažnju svjetskih medija najavljuje novi krug financiranja. Dobili su 7,2 milijuna dolara od raznih investitora za razvoj svojih robota za berbu, povećavajući kapital tvrtke na 9,5 milijuna dolara.

Poseban dizajn za berbu više kultura

Ova tvrtka sa sjedištem u Bostonu nije jedina koja razvija ovakve 'berače', ali ono što Rootovog robota pod nazivom AI Virgo izdvaja od ostalih je to da nije specijaliziran isključivo za berbu jedne kulture. Naime, njegov poseban dizajn omogućuje berbu različitih plodova.

Na Cambridgeu napravili Vegebot - robota za berbu salate

Prve lansirane verzije usredotočit će se na berbu rajčice, a moći će brati i druge usjeve poput krastavaca, paprika, jagoda i slično.

Dvije kalifornijske farme već koriste ovaj sustav, a žele instalirati dodatne robote i u svojim potrojenjima u SAD-u i Kanadi kako bi bili konkurentni tijekom porasta potražnje uzrokovane koronavirusom.

Kako robot bere rajčice, pogledajte u videu ispod:


Tagovi

Robot AI Root AI Virgo Berba Robot za berbu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]