Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akumulacija Švajcarija
  • 11.05.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Našice

Akumulacija Švajcarija velik je potencijal za razvoj poljoprivrede?

Svečano je obilježen početak radova na izgradnji akumulacije Švajcarija ukupne vrijednosti 21,5 milijuna kuna.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 705
  • 35
  • 1

Nakon što je 2010. godine velika poplava poharala općine Đurđenovac, Feričanci i Donja Motičina te dio područja Grada Našica, začeta je inicijativa u Hrvatskim vodama za trajnim rješenjem problema nekontroliranih izljeva voda s ovog područja. Rezultat koordiniranih aktivnosti Hrvatskih voda, navedene tri općine te Osječko-baranjske županije na čijem su one području svečano je obilježen početak radova na izgradnji akumulacije Švajcarija ukupne vrijednosti 21,5 milijuna kuna.

Između spomenutih općina niknut će veliko akumulacijsko jezero koji će prvenstveno biti zalog trajnog izbjegavanja poplava na ovom području, a ujedno velik potencijal za razvoj poljoprivrede i turizma.

Klimatske promjene su nagle i osjetne

"Ovo su stari zapušteni ribnjaci. Iako se pokušavalo upravljati ovim sustavom akumulacije, to nije bilo odgovarajuće i 2010. godine zamalo je došlo do popuštanja i pucanja nasipa i zapravo ugrožavanja dijela stanovništa na nizvodnom području. Tada smo izradili projektnu dokumentaciju i ovo nadograđujemo sa dodatnih 100 tisuća novih kubnih metara na ukupnih 410 tisuća kubnih metara mogućnosti akumulacije voda sliva Bukvika", naglasio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

"Ovakve akumulacije su ulaganje u budućnost. Klimatske promjene su nagle, osjetne su. Ova akumulacija pružit će mogućnost za navodnjavanje poljoprivrednih površina kojih ovdje ima obilje", istaknuo je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Više o akumulacijskom jezeru Švajcarija pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Akumulacijsko jezero Švajcarija Poplava Izljev voda Ulaganje Projekt


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]