Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 04.06.2016. 12:00

Ako većina kaže da, HPK vraća obvezno članstvo!

U tijeku je rasprava o uvođenju obveze članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Uvjet za promjenu zakona je pristanak većine poljoprivrednih udruga.

  • 3.155
  • 474
  • 0

U sjeni burnih događaja koji su jučer potresali Vladu premijera Tihomira Oreškovića, u kino dvorani Ministarstva gospodarstva održana je 5. skupština Hrvatske poljoprivredne komore.

Skupštini je nazočilo 35 od 66 članova, a tom prilikom usvojen je izvještaj o radu Hrvatske poljoprivredne komore za 2015., financijski izvještaj za 2015., izvještaj o radu upravnog i nadzornog odbora te je donesena odluka o davanju ovlaštenja predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore za plaćanje članarine u europskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca.

Nema razvoja dok nema organizacije

Nazočne je posjetio Davor Romić, ministar poljoprivrede koji je ovom prilikom ponovio kako su obiteljska gospodarstva temelj razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, ali da se ona ne mogu razvijati naprijed sve dok poljoprivreda nije na stupnju organizacije na kojem bi trebala biti s obzirom na resurse kojima raspolaže.

Sinkroniziranje 1.966 udruga pod krovnu organizaciju

Ključ uspjeha je u udruživanju. U poljoprivrednom sektoru u ovom trenutku djeluje 1.066 udruga, od kojih svaka ima svoje mišljenje u kojem bi pravcu poljoprivreda trebala ići. Hrvatskoj je nužno potrebna strategija o razvoju poljoprivrede koju čekamo već 25 godina, ali kako bi ona bila donešena - sve te udruge bi trebalo ujediniti u jedno tijelo koje bi kao njihov glas u suradnji s Ministarstvom radilo na donošenju strategije, rekao je Romić.

Skupština HPK

"Ako to ne napravimo, i to uskoro, nećemo se moći boriti za svoje mjesto na velikom europskom tržištu. Poljoprivredna politika se sada kreira u Bruxellesu, i ako mi udruženi ne dođemo sa svojim prijedlozima, ima onih koji će odluke donijeti umjesto nas."

U tijeku rasprava o uvođenju obveznog članstva u HPK

Upravo je to razlog zbog čega je u Hrvatskoj u ovom trenutku u tijeku rasprava o uvođenju obveze članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Uvjet za promjenu zakona je pristanak većine poljoprivrednih udruga. Bude li većina poljoprivrednih udruga za obvezno članstvo, ministar će na jesen Hrvatskom saboru predložiti izmjenu Zakona o HPK.

Primjer dobre prakse - austrijska komora

Jedna od zemalja Europske unije koja ima sređen sustav obveznog članstva u poljoprivrednoj komori je Austrija. O ustroju Poljoprivredne komore u toj zemlji govorio je dipl. ing. Peter Krištof, koordinator za međunarodne odnose Poljoprivredne komore Koruške, koji je prisutnima predstavio rad Poljoprivredne komore Austrije koja službeno djeluje od 1922. godine, a neslužbeno čak od vremena carice Marije Terezije.

Samo 67 tisuća austrijskih OPG-a bavi se samo poljoprivredom

U Austriji trenutačno bilježimo 173.000 poljoprivrednih gospodarstava od čega je njih 120 tisuća u sustavu poticaja. Od tih 173 tisuće samo 67 tisuća se bavi poljoprivredom kao glavnom djelatnošću, dok ostali rade i dodatne poslove kako bi preživjeli, rekao je Krištof.

88 eura mjesečno

Za razliku od Hrvatske koja taj problem tek treba riješiti, u Austriji je članstvo u komori obvezno, a prosječna svota koju poljoprivrednici izdaju je 88 eura mjesečno. Ako morate razgovarati sa 1.066 udruga, gotovo je nemoguće donijeti važne odluke, a da svi budu zadovoljni. Budu li sve one ujedinjene u jednu krovnu organizaciju, napravili smo jedan veliki korak naprijed, mišljenja je ministar.

S obveznim članstvom slaže se i Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska jabuka, ali samo ako će biti riječ o organizaciji koja će raditi svoj posao, a ne sama sebi biti svrhom.

Bez zemlje nema ni poljoprivrednika

"Hrvatskom seljaku je najmanje potrebna još jedna organizacija koja će biti samo trošak i koja ništa neće raditi za dobro hrvatskih poljoprivrednika. Stanje u Slavoniji je puno dramatičnije nego što se to u javnosti percipira i rijetko se govori o kolonama mladih koji se svakodnevno iseljavaju iz slavonskih sela. Poljoprivreda bi trebala biti jedan od alata koji bi te mlade ljude ostavio doma", uvjeren je Zorić.

"Nažalost, protekla Vlada je radila sve kako bi situaciju samo pogoršala, a najveća sramota je Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je pogodovao velikim sustavima. Iako smo se nadali da će se situacija sada popraviti, čujemo da i sadašnja Vlada kreće u istom pravcu. Pitam se ovdje kako će mali OPG-i doći u zakup državnog zemljišta kad im zakon to onemogućava? Jer bez zemlje, nema ni poljoprivrednika."


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Davor Romić Obvezno članstvo


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]