Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 22.09.2015. 15:30

Agrokor se natječe za zemljište kod Zadra?

Tko je iskazao interes za zemljištem u Sv. Filipu i Jakovu?

Foto: pixabay.com
  • 588
  • 68
  • 0

Povjerenstvo Agencije za poljoprivredno zemljište za odabir najbolje ponude za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH u općini Sv. Filip i Jakov još uvijek se nije sastalo, iako se prvi sastanak na kojem su se trebale otvoriti pristigle ponude trebao održati sredinom rujna.

Razlog je što u Općini Sv. Filip i Jakov još uvijek nisu imenovali svoja dva člana peteročlanog povjerenstva. Preostala tri člana su profesionalci iz Agencije.

135 tisuća kuna za krčenje zemljišta

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je natječaj za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za 1. proizvodno-tehnološku površine 3,2347 ha, a ukupna početna visina godišnje zakupnine iznosi 844,26 kune. Zakup se daje za poljoprivrednu proizvodnju na 50 godina. Da bi se zemljište privelo svrsi, potrebno ga je raskrčiti. Prema procjeni Hrvatskih šuma d.o.o., trošak krčenja i privođenja namjeni poljoprivrednog zemljišta označenog kao 1. proizvodno-tehnološka cjelina iznosi 135.703,63 kn bez PDV-a.

U Agenciji za poljoprivredno zemljište kažu kako u ovoj fazi postupka ne mogu izaći u javnost s podatkom koliko je ponuda pristiglo na natječaj za zemljište, kao ni kada će konačno biti poznat najbolji ponuđač.

Sjednica u listopadu

"Koliko će nam vremena trebati da izaberemo najboljeg ponuđača, ovisi o broju pristiglih ponuda. Imamo slučajeva kada je na natječaj pristigla samo jedna ponuda i sve je bilo gotovo u jedan dan. Tada se radilo o čovjeku s otoka pa smo mu maksimalno izašli u susret da ne mora dva puta dolaziti u Zagreb", kaže glasnogovornica Agencije za poljoprivredno zemljište Željana Ivanuš.

Prije svega, općina Sv. Filip i Jakov treba odabrati svoje predstavnike u povjerenstvo. Oni se odabiru po ključu da jednog bira načelnik Općine, a drugog općinsko vijeće. "Sjednica općinskog vijeća bit će u listopadu i tada ćemo izabrati oba predstavnika", kaže načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

PIK Vinkovci već ima posjede u Sv. Filipu i Jakovu

Lokalno stanovništvo, kao i uvijek, zanima tko je iskazao interes za zemljištem. Uvijek kada je u pitanju poljoprivredno zemljište, pokrene se priča kako je interes sigurno pokazao Agrokor Ivice Todorića. Sve priče oko njega nalaze uporište u tome da PIK Vinkovci, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, već ima svoje posjede u općini Sv. Filip i Jakov. U Agrokoru nisu još uvijek ni potvrdili ni demantirali jesu li oni pokazali interes za sudjelovanje na natječaju.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Krčenje zemljišta Agrokor Natječaj PDV Ponuda Zemljište Zakup Privođenje namjeni Proizvodno-tehnološka cijelina Sveti Filip i Jakov Zakupnina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.